Kako korigovati ravna stopala?

Izvor: B92, 05.Maj.2015, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako korigovati ravna stopala?

Deci koja imaju ravna stopala i spuštene svodove stariji savetuju da leti što češće hodaju bosi, naročito po neravnom terenu.

Preporučuje se, naravno, nošenje adekvatne obuće odgovarajuće veličine i primerene detetovim aktivnostima. Dete bi trebalo da nosi i anatomske uloške koji će obezbediti rasterećenje stopala i adekvatan položaj noge u obući pri hodu.

Kako bi se sprečilo napredovanje deformiteta i postigla korekcija, najmlađi moraju da rade i vežbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za jačanje mišića stopala. Najbolje je da se za ovu aktivnost svakog dana izdvoji 10 do 15 minuta, i veoma je važno da se vežbe izvode pravilno. Svako vežbu treba uraditi sedam do deset puta.

Ukoliko se deformitet stopala ne koriguje na vreme, deca sa ravnim tabanima mogu da imaju bolove u nogama, brzo se zamaraju, ne mogu dugo da hodaju, nerado trče ili trče nepravilno. Kako dete raste, problemi postaju izraženiji i bolniji.

* Sedite na pod, savijte kolena, prednji deo stopala odvojite od podloge, prste zgrčite, pete ostaju na tlu.

* Dok sedite na podu savijenih i spojenih kolena, naizmenično odižite pete i prednji deo stopala od podloge.

* Sedite na pod, savijte kolena, ispod stopala stavite maramicu pa pokušajte da je uhvatite prstima.

* Sedite na pod, savijte kolena, stavite stopalo preko stopala. Podizati prednji deo jednog stopala, a drugim davati otpor.

* Rukama se osloniti na podlogu iza zadnjice. Odižite bokove i prenesite težinu na pete, a prednji deo stopala podignite od tla.

Da li dete ima ravna stopala ili spuštene svodove, može da se utvrdi tako što će mokrim stopalima da stane na ravnu površinu, najbolje na beton ili pločice u kupatilu. Drugi način je da dete boso stane okrenuto leđima ispred roditelja. Ako je Ahilova tetiva iskrivljena u stranu, peta zarotirana u polje, a oslonac stopalom o pod na unutrašnjoj strani, to je siguran znak da dete ima pomenuti deformitet.

* Sedite na pod, ispružite noge, pa privlačite stopala prema potkolenicama.

* Sedite na pod, ispružite noge i naizmenično savijajte jednu pa drugu nogu u kolenu, tako da koleno ide u stranu, a stopalo je okrenuto ka unutra.

* Sedite na pod, ispružite noge, i okrećite jedan taban prema drugom.

* Kružite stopalima prema unutra, a zatim i u suprotnom pravcu.

* Hodajte na spoljašnjoj ivici stopala, prsti su zgrčeni.

* Hodajte na petama, podignite prednji deo stopala a prste zgrčite.

* hodajte bosi po travi, šljunku, krupnijem pesku, kosim površinama (uzbrdo i nizbrdo),

* Hodajte bosi po konopcu koji je razvučen po podu, tako da je spoljna ivica stopala pored konopca, a palac na konopcu.

* Hodajte sa zgužvanom maramicom među prstima.

Izvor: Novosti.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.