Kako da vam se dugo sedenje ne obije o glavu? (VIDEO)

Izvor: B92, 29.Avg.2015, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da vam se dugo sedenje ne obije o glavu? (VIDEO)

Ako radite kancelarijski posao od 9 do 17h, a zatim jedva čekade da dođete kući i prilegnete, velike su šanse da će takve navike početi da se odražavaju na vaše telo.

Dugo sedenje i ležanje smanjuju fleksibilnost i volumen mišića, a postepeno dovode i do krivljenja kičme i zaobljenosti stomaka.

Dokazano je i da način života koji podrazumeva dugo sedenje povećava rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti, a najviše od dijabetesa tipa 2, a ti podaci naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabrinjavaju ako imamo u vidu da Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da čak jedna od četiri osobe nema dovoljno fizičke aktivnosti.

Kako možete sprečiti sve te loše strane dugog sedenja na poslu i u kući?

Stručnjaci smatraju da treba da počnete od šetanja – zacrtajte cilj da ćete svakog dana napraviti 10.000 koraka, a pomaže da i tokom rada ustajete na svakih sat vremena kako biste se malo protegli i prošetali.

Osim toga, bilo bi dobro da uvedete nekoliko vežbi koje vam mogu pomoći da ojačate one mišiće koji najviše stradaju zbog dugog sedenja.

Evo kako:

.

.

Trbušnjaci vas ne mogu dovesti do ravnog stomaka

.

.

... i dodirivanje stopala

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.