Kada detetu treba dozvoliti da ima mobilni telefon?

Izvor: B92, 29.Jul.2015, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada detetu treba dozvoliti da ima mobilni telefon?

Iako deluje da svi danas imaju mobilne telefone, teško je odlučiti kada je pravo vreme da ga dobije i vaše dete.

Prema dečjem psihijatru Dečje klinike u Klivlendu dr Džou Ostermanu, dete treba informisati o opasnostima koje nosi taj uređaj, ali i kako da ih prevaziđe i shvati pravila adekvatne upotrebe telefona.

Deca mlađa od 10 godina ne treba da imaju telefon, smatra Osterman. Osim toga, on ili ona treba da budu dovoljno zreli da razumeju opasnosti s kakvim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se mogu susresti na internetu i odgovornosti koju imaju.

Osterman savetuje roditelje da prvo objasne detetu posledice neprikladnog ponašanja i navedu im primere iz stvarnog života.

“Uvek govorim roditeljima da prate, prate, prate i budu upućeni u ono što se dešava u detetovom životu, tako da on ili ona budu dovoljno opušteni da razgovaraju s vama, ukoliko se pojavi neki problem”, kaže on.

Osterman dodaje da roditelji treba da postave kontrolu nad telefonom, a ako se dete pobuni, jednostavno mu ne treba dozvoliti da isti poseduje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kad dete treba da dobije mobilni telefon?

Izvor: Radio 021, 29.Jul.2015

Iako deluje da svi danas imaju mobilne telefone, teško je odlučiti kada je pravo vreme da ga dobije i vaše dete...Prema dečjem psihijatru Dečje klinike u Klivlendu dr Džou Ostermanu, dete treba informisati o opasnostima koje nosi taj uređaj, ali i kako da ih prevaziđe i shvati pravila adekvatne...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.