Kad seva u testisima...

Izvor: Mondo, 27.Maj.2016, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad "seva" u testisima...

Da li i vi imate ovaj problem?

Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

Neprijatan osećaj, koji neki muškarci opisuju kao "sevanje u testisima", može biti posledica problema u predelu kičme.

"Verovatno je uzrok neka diskus hernija, dorsomedijalna diskus hernija, koja daje senzacije u takozvanom mišićnom dnu male karlice (perineumu) i u genitalijama", kaže dr Dušice Stefanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << objašnjava da osobe koje imaju navedene probeleme u predelu kičme, mogu da osete i utrnulost sa unutrašnje strane butina, kao i moguće smetnje sa mokrenjem i stolicom.

"Ukolko navedene simptome nemate, već samo 'sevanje', predlažem da vas prvo vidi urolog i isključi smetnje iz predela urogenitalnog trakta, a nakon toga da se pozabavite kičmom. Da napomenem i ovo - sve više u medicinsim krugovima u svetu i kod nas, problemi sa kičmom se povezuju sa stresom", objašnjava doktorka.

Ona kaže i da ta dijagnoza zahteva strogo pridržavanje ergonomskih pravila: pravilno sedenje, ležanje, način ustajanja, nošenje tereta, uz neophodno jačanje mišićnog midera, kao i lečenje koje može biti različito i ustanoviće ga lekar specijalista.

"Morate naučiti vežbe za jačanje mišića leđa i stomaka, a u ublažavanju simptoma pomaže fizikalne terapije, ali i akupunktura", kaže dr Stefanović.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.