Italijanski neurohirurzi operišu tumore u Kliničkom centru

Izvor: B92, 28.Sep.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski neurohirurzi operišu tumore u Kliničkom centru

Lekari sa klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra u Beogradu zajedno sa italijanskim neurohirurzima u naredna tri dana operisaće devet pacijenata sa teškim tumorima glave.

Prva od devet operacija, endoskopskom metodom kod tridesetogodišnjeg pacijenta,sa teškim oblikom tumora na mozgu trajala je nekoliko sati, a radikalnost operacije je odrđivala i njegovu prognozu u budućnosti. Tumor je uspešno izvađen kroz nos. Najmlađa među pacijentima je desetogodišnja devojčica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa teškim oblikom tumora na mozgu

“Devojčica od deset godina, imala je pad kapka, tumor je ušao u jedan vrlo neprijatan i nepristupačan deo mozga koji se zove kaverozni sinus. On je u prvom aktu uklonio taj deo tumora, ona je povratila vid na oku a mi sad u ova tri dana pokušavamo da dete radikalno oslobodimo tumora, i damo mu mogućnost da živi svoj pun životni vek, bez dodatnih terapija i zračenja”, rekao je Dragan Savić, neurohirurg.

Ovo nije prvi put da neurohirurzi Kliničkog centra na ovaj način operišu, ali uz pomoć kolega iz Italije narednih dana operisaće pacijente sa veoma teškom vrstom tumora na mozgu.

“To jedna nadgadnja onoga što mi već radimo, ovo nije prvi put oni dolaze već nekoliko puta ali se ova saradnja sada već proširuje i zahvaljujući upravo tome, korist imamo svi”, izjavio je Miloš Joković direktor klinike.

Za profesora Pabla Kapabjanka, klinika za neurohirurgiju je jedan od najnaprednijih centara, koje je imao priliku da vidi u svetu.

“Lekari ovde znaju da koriste najsavremeniju tehniku i srećan sam što sam mogao da dam svoj mali doprinos u lečenju pacijenata iz Srbije, ali i da se u svetu sazna šta se radi u Beogradu iz oblasti neurohirurgije”, rekao je Pablo Kapabjanka neurohirurg iz Italije.

Ministarstvo zdravlja , RFZO i država i u budućnosti će podržavati dolaske stranih stručnjaka jer je to za sistem mnogo jeftinije, nego da pacijenti odlaze u inostranstvo na lečenje.

“Oni budu ovde, pcijent ostaje ovde, njihova porodica i rodbina je sa njima, razumeju jezok, nemaju dodatne troskove da putuju i inostranstvo to je jeftinije za nas sistem mnogo, nego da sve to placamo pacijentu da ide u inostrastvo, sledeca stvar koja je veoam bitna da vise nasih strucnjaka sa njima ovde radi, asistira i osvaja te metode”, rekao je Lončar.

Endoskopskom metodom u operaciji tumora na mozgu, smanjuje se rizik da se oštete krvni sudovi. Do tumora se dolazi kroz nos, krvni sudovi mozga ostaju iza a prilikom otvaranja lobanje pri operaciji tumora, ide se obrnutim redosledom pa je i verovatnoća za oštecenje krvnih sudova veca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.