Iščačkaj i pojedi, kažu - zdravo je!?

Izvor: Mondo, 26.Apr.2017, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iščačkaj i pojedi, kažu - zdravo je!?

Većina će se složiti da je čačkanje nosa ružna i nehigijenska navika. Međutim, nauka kaže da to treba raditi, a ohrabruju nas čak i da pojedemo to što smo iščačkali! Da, dobro ste pročitali.

Foto: YouTube

Deca to često rade, ali i neki odrasli - čačkaju nos i onda to što izvade, pojedu.

Da, zvuči odvratno, ali neki ljudi to stvarno rade, a sada nam i naučnici kažu da je to baš dobra navika.

Naime, istraživanje je pokazalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u tom sadržaju ima mnogo sastojaka koji mogu biti važni za naše zdravlje, naročito za decu.

U slinama iz nosa ima mucina, koji pripada familiji proteina visoke molekulske mase, koji je u stanju da formira svojevrsnu barijeru protiv bakterija. Taj prirodni inhibitor nas čuva od mnogih bolesti.

Naučnici čak pokušavaju da naprave sintetičke sline koje bi mogle da se koriste kao žvake, ili paste za zube, a koje bi imale višestruku korist za naše zdravlje. Pre svega nas mogu zaštiti od respiratornih infekcija, čira na želucu i HIV-a.

Katarina Ribek, asistent profesora na katedri za Biološki inženjeringa na Tehnološkom instututu u Masačusetsu, koja je koautor studije, kaže da sintetički mucin može biti dobra alternativa antibioticima, jer sprečava infekcije.

Specijalista za plućne bolesti, Austrijanac Fridrih Bišinger, kaže da su ljudi, naročito deca koja jedu sadržaj koji izvade iz svoji nozdrva, zdraviji od onih koji to ne rade.

"Gutanje suvog sadržaja iz nosa je odličan način da ojačate svoj imunitet, i to na potpuno prirodan način", kaže profesor Bišinger i objašnjava da je ljudski nos, zapravo, filter u kome se skupljaju bakterije koje unosimo dišući, a "kada deo tog filtera dospe u naš želudac i creva, on radi kao pravi prirodni lek"

Profesor zato savetuje roditeljima da ne zabranjuju svojoj deci da čačkaju nos i jedu ono što na taj način iz svojih nosića izvuku.

Roditelji, da li ćete poslušati ovog profesora? Da li ćete i sami početi da se "hranite" ovako? Pišite nam u komentarima...

--------------------------------------------------------------------------MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.