Hrana koja može da se jede i nakon isteka roka trajanja

Izvor: Radio 021, 06.Mar.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana koja može da se jede i nakon isteka roka trajanja

Procenjuje se da se svake godine polovina proizvedene hrane baci, tačnije od 1,2 do dve milijarde tona. Podstaknut tom činjenicom britanski preduzetnik Den Kladerej u tome je video odličnu priliku za posao.

Pokrenuo je Approved Food, internet stranicu na kojoj prodaje hranu koja je još jestiva, ali joj je prošao rok trajanja, piše The Independent.

"Najvažnije od svega je edukovati javnost o kvarljivosti hrane. Treba razlikovati namirnice s oznakom "Najbolje upotrebiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << do" i "Upotrebljivo do". "Najbolje upotrebiti do" označava predlog proizvođača do kojeg datuma hrana zadržava najveći kvalitet, ali sigurna je za konzumaciju i nakon tog roka ako se čuva ispravno. Za razliku od toga, "Upotrebljivo do" označava rok trajanja hrane koja je brzo kvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje zbog čega se ne preporučuje da se jede nakon roka trajanja", rekao je Kladerej.

10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja:

- Čips - so koju sadrži produžava rok trajanja.

- Čokolada - šećer koji produžava rok trajanja.

- Kečap - umaci poput kečapa mogu trajati do godinu dana ako se čuvaju na hladnom i suvom mestu.

- Jogurt - može trajati do šest nedelja nakon roka trajanja.

- Tvrdi sir - ovi sirevi traju duže od mekih kao što su bri i kamember.

- Mleko - sve dok se nema neprijatan miris može se piti.

- Jaja - valjanost jaja možete proveriti u vodi. Ako jaje potone, jestivo je, ali ako pluta verovatno je pokvareno i nemojte ga jesti.

- Hleb - može trajati do nekoliko dana, a omekšaće ako ga zagrejete u mikrotalasnoj. Važno je samo da nema buđi.

- Pirinač - može trajati mesecima nakon isteka roka.

- Voće i povrće - ako nema buđi i voće ili povrće nije kašasto, onda se može jesti.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.