Hoćete da očistite jetru? Ovo su namirnice za vas!

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2017, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoćete da "očistite" jetru? Ovo su namirnice za vas!

Svakog dana izloženi smo toksinima koji na razne načine ulaze u naše telo. Upravo je jetra organ koji apsorbuje štetne materije i eliminiše ih iz organizma.

Da bi ona pravilno funkcionisala potrebno je da se odreknete loših navika kao što su pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola. Osim izbegavanja ovih štetnih navika, zdravlje ovog organa možete da očuvate i korigovanjem ishrane. Dodavanjem ovih nekoliko namirnica u svoj jelovnik pomoći ćete jetri da se pročisti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i bolje funkcioniše.

Jabuka na dan, i doktor nije potreban. Ova narodna izreka dovoljno govori o tome koliko su jabuke zdrave, a posebno su važne za pravilno funkcionisanje jetre. Pektini i druga hemijska jedinjenja koja sadrži ovo voće pomažu jetri i celom probavnom sistemu da se pročiste i izbace štetne toksine iz organizma.

Špargla je jedan od najboljih diuretika koji pomaže da jetra bolje radi i brže filtrira krv. Ova namirnica smanjuje gomilanje toksina i drugih štetnih materija u jetri i čuva je od oštećenja.

Bobičasto voće ubrzava proces detoksikacije jetre na nekoliko načina. Ono štiti jetru od toksina, pomaže joj u proizvodnji antioksidanasa i doprinosi regeneraciji jetre, čije je tkivo oštećeno lošim navikama, kao što su konzumiranje alkohola i pušenje. Naročito snažni "čistači" ovog organa su godži bobice, koje sadrže vitamin C i beta-karoten koji poboljšavaju njegov rad.

Brokoli je bogat glutationom koji povećava sposobnost organizma da izbaci sve zagađivače i sprečava da toksini koji ulaze u jetru tu i ostanu. Prokelj, kao i brokoli, pomaže u zaustavljanju napada štetnih otrova iz hrane, vazduha, vode, i to zahvaljujuću visokom sadržaju sumpora. Da bi se proces detoksikacije što brže odvijao, poželjno je da jedete povrće bogato vlaknima, kao što je kupus.

Zbog velike količine antioksidanasa i vitamina C, citrusno voće doprinosi bržoj i boljoj detoksikaciji jetre i zato bi trebalo svakoga dana da se jede. Sok od limuna aktivira enzime u jetri koji ubrazavaju proces pročišćavanja, a grejpfrut i drugi agrumi sadrže i glutation koji štiti tkivo jetre.

Ovi začini puni su antioksidanasa koji uklanjaju teške metale iz jetre i tela kao što su olovo, aluminijum i živa. Oni su takođe i dobar diuretuik koji efikasno čisti i ubrzava izbacivanje otrova iz tela.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.