Higijena u zdravstvenim ustanovama zadovoljavajuća

Izvor: B92, 19.Apr.2014, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Higijena u zdravstvenim ustanovama "zadovoljavajuća"

Higijena u objektima u kojima se obavlja zdravstvena delatnost, kao što su stomatološke ordinacije, zdravstvene stanice i ambulante je na zadovoljavajućem nivou, i vrlo je mali rizik od pojave zaraznih bolesti, zaključila je sanitarna inspekcija u Kruševcu.

U prethodna tri meseca sanitarna inspekcija izvršila je pojačanu kontrolu nad ovim objektima u Kruševcu rekao je Tanjugu načelnik inspekcije Goran Marković i precizirao da je uzeto 344 brisa iz 123 ordinacije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />“Kontrolisali smo 59 državnih ambulanti i zdravstvenih stanica i 63 privatnih ordinacija, poliklinika, opštih i specijalističkih, što čini više od 50 odsto od ukupnog broja ordinacija”, naveo je Marković.

On je objasnio da je sanitarna inspekcija vršila nadzor da li ti objekti ispunjavaju opšte sanitarne uslove u pogledu opreme, prostorija i uređaja, održavanje higijene, a takođe, pratilo se i da li u njima postoji dovoljno adekvatnih sredstava za dezinfekciju, kao i odgovarajućih sterilizatora. “

Konačni sud o higijenskom stanju u jednom objektu dajemo nakon laboratorijske provere odnosno uzimanjem briseva sa stručnim službama Zavoda za javno zdravlje, i to sa pribora i površina”, objašnjava načelnik sanitarne inspekcije.

On naglašava da u slučaju da je bilo neispravnih briseva, sanitarna inspekcija bi naplatila mandatne kazne koje iznose 5.000 dinara, što ne oslobađa odgovornosti, dok su za preduzetnike kazne od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica od 150.000 do 300.000 dinara.

“Posle uzimanja briseva, zaključak je da smo zadovoljni stanjem u objektima u kojima se obavlja zdravstvena delatnost”, prokomentarisao je Marković.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.