E-cigarete mogu izazvati rak

Izvor: Radio 021, 28.Jul.2014, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

E-cigarete mogu izazvati rak

Elektronske cigarete mogu da izazovu rak i da dovedu do otpornosti bakterijskih infekcija na antibiotike, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta u Kaliforniji.

Studija direktora Centra za istraživanje duvanskih proizvoda pri kalifornijskom univerzitetu, Stentona Glanca, pokazala je da para e-cigarete sadrži veliku količinu nanočestica koje podstiču razne upale, a mogu se povezati i sa astmom, moždanim i srčanim udarom i dijabetesom.

Glanc je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istakao da nije dovedeno u pitanje da su elektronske cigarete manje toksične od normalnih cigareta.

Studija Prisile Kalahan-Lajon, iz američke Agencije za hranu i lekove, pokazala je da tečnost kojom se puni električna cigareta sadrži tragove štetnih materija kao što su formaldehid ili acetaldehid, koje mogu izazvati rak.

Uprkos popularnosti e-cigareta veoma je malo naučnih studija koje se bave njihovim uticajem na ljudsko zdravlje.

Procenjuje se da je 20 odsto pušača probalo e-cigaretu, te da će njena prodaja - ali i proizvoda koji su povezani sa e-cigaretom - u narednih 10 godina prerasti prodaju klasičnih duvanskih proizvoda.

Oko e-cigareta vrti se industrija koja je prošle godine prihodovala 1,7 milijardi dolara.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

I elektronske cigarete izazivaju rak

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jul.2014

Posle prvobitnog oduševljenja elektronskim cigaretama usledilo je razočaranje. Istraživanje koje su sproveli američki stručnjaci, pokazalo je da e-cigarete mogu učiniti bakterije otpornijima na antibiotike, a mogu da izazovu i rak.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.