Dehidracija škodi organizmu isto koliko i alkohol

Izvor: B92, 27.Apr.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dehidracija škodi organizmu isto koliko i alkohol

Nedavno istraživanje pokazalo je da vozači koji su dehidrirali predstavljaju podjednaku pretnju za saobraćaj kao vozači koji voze pod dejstvom alkohola.

Istraživanje Univerziteta Lafborou u Velikoj Britaniji pokazalo je da su vozači, koji su unosili 25 ml vode na sat, umesto preporučenih 200 ml, pravili dvostruko više grešaka od hidriranih vozača.

Stručnjaci sve češće upozoravaju da ne unosimo dovoljno vode.

Istraživači Kraljevskog koledža >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Londonu zabeležili su u martu nagli porast broja ljudi hospitalizovanih zbog bolova izazvanih kamenom u bubregu. Sa 5.063 zabeležena slučaja u 2004. godini, broj se u 2014. povećao na 11.937.

Voda je najosnovniji uslov za normalno odvijanje metaboličkih procesa, a čak i najmanji stepen dehidracije izaziva smetenost, istakli su 2010. godine istraživači sa Univerziteta Tafts u Bostonu. Oni su ustanovili da dehidracija negativno utiče na koncentraciju, kratkoročnu memoriju i koordinaciju.

Po preporuci Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA), žene bi trebalo da uzimaju 1,6 litara tečnosti dnevno, deca 1,3 litra, dok bi muškarci ukupno trebalo da unose dva litra tečnosti.

Ukoliko patite od migrene, izbegavajte da pijete hladnu vodu.

Vodite računa, međutim, da ne preterate. Konzumiranje veće količine vode od one koju su naši bubrezi u stanju da obrade uzrokuje hiponatremiju, poremećaj elektrolita koji karakteriše smanjeni nivo natrijuma u krvi.

Da hiponatremija može biti fatalna, govori slučaj 44-godišnjeg Endrua Torntona iz Bredforda koji je umro nakon što je za osam sati popio 10 litara vode, pokušavajući da ublaži bolove u desnima.

Foto: tiverylucky/FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dehidracija škodi organizmu isto koliko i alkohol

Izvor: Radio 021, 27.Apr.2015

Nedavno istraživanje pokazalo je da vozači koji su dehidrirali predstavljaju podjednaku pretnju za saobraćaj kao vozači koji voze pod dejstvom alkohola...Istraživanje Univerziteta Lafborou u Velikoj Britaniji pokazalo je da su vozači, koji su unosili 25 ml vode na sat, umesto preporučenih 200...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.