Dan za istoriju - Prohodao paralisan čovek posle transplatacije ćelija

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan za istoriju - Prohodao paralisan čovek posle transplatacije ćelija

Čovek paralisan od grudi na niže posle napada nožem prohodao je posle pionirske terapije, koja uključuje transplantaciju ćelija iz nosa u kičmenu moždinu.

Proceduru, prvu ovakve vrste na svetu, sproveli su hirurzi u Poljskoj u saradnji sa naučnicima iz Londona.

Poljak Darek Fidika (40), koji je nastradao posle više uboda nožem u leđa 2010. posle tretmana može da hoda uz hodalicu. On je prva je osoba na svetu koja se oporavila od potpunog oštećenja nerava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kičmene moždine. Hirurzi su koristili presađene nervne ćelije iz sluzokože nosa pacijenta. Ta tehnika dala je dobre rezultate u laboratoriji, ali do sada nije bila uspešna u praksi.

"Smatramo da je ova procedura kapitalno otkriće koje će, ako se razvije, dovesti do istorijske promene za osobe koje imaju povrede kičmene moždine", rekao je doktor Džefri Rajsman, šef neurološke regeneracije na Institutu za neurologiji pri Juniversiti Koledžu u Londonu koji je vodio istražiteljski tim. Rajsman je rekao da je ono što je ostvareno "impresivnije nego hodanje čoveka po Mesecu".

"Kada počne da se vraća osećaj, osećate se kao da ponovo živite, kao da je novo rođenje. To je neverovatan osećaj, teško ga je opisati", rekao je Fidika.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.