Dan bez duvanskog dima - svaka cigareta smeta!

Izvor: B92, 31.Jan.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan bez duvanskog dima - svaka cigareta smeta!

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se 31. januara širom Srbije, države u kojoj je više od polovine odraslog stanovništva izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru.

Svaki deveti učenik u Srbiji trenutno puši cigarete, devojčice (13,3%) nešto češće nego dečaci (12,7%), podaci su poslednjeg Globalnog istraživanja o upotrebi duvana kod mladih starosti 13-15 godina u Srbiji 2013. godine (Global Youth Tobacco Survey).

Rezultati istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukazuju na veoma visoku izloženost mladih duvanskom dimu u Srbiji – 63,4% učenika izloženo duvanskom dimu u svojoj kući, a 61% u zatvorenim javnim prostorima.

Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” tradicionalno, a ove godine pod sloganom „Svaka cigareta smeta”, proglasila je pobednike likovnog konkursa za studente umetničkih fakulteta u Srbiji na temu „Svaka cigareta smeta“ i otvorila izložbu najboljih plakata u maloj sali galerije SKC-a uoči obeležavanja 31. januara, Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Prema raspoloživim podacima, u Srbiji je više od polovine odraslog stanovništva izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru, dok je elektronske cigarete bar jednom koristilo ukupno 9,6 % stanovnika uzrasta od 18 do 64 godine.

Duvanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti.

Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima svake godine u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema izazvanih pušenjem i izloženosti duvanskom dimu. Posebno je značajno da se podstaknu mladi da razmišljaju o svom zdravlju, posledicama pušenja i izlaganja duvanskom dimu, kao i edukuju da preventivno deluju i aktivno učestvuju u rešavanju ovog problema.

Potreba unapređenja postojeće zakonske regulative proističe iz činjenice da ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu. Izloženost duvanskom dimu u zatvorenom prostoru i kod nepušača može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca i bolesti pluća. Efikasna zaštita od izloženosti duvanskom dimu zahteva potpunu eliminaciju duvanskog dima, jer samo okruženje 100% bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva njegovih sastojaka.

Podaci poslednjeg istraživanja o efektima primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, sprovedenog u novembru 2014. godine, pokazuju da je u odnosu na 2012. godinu zabeležen porast izloženosti stanovništva duvanskom dimu na mestima gde izlaze, kao i na radnom mestu, u školama i na fakultetima.

Prema istom istraživanju, više od polovine stanovništva navodi da im smeta izloženost duvanskom dimu na mestima gde izlaze i to studentima čak i u većem procentu u poređenju sa zaposlenima, nezaposlenima, penzionerima. Takođe, više od polovine stanovništva podržava izmenu zakonske regulative kojom bi pušenje bilo zabranjeno u svim ugostiteljskim objektima, bez izuzetaka.

Od početka primene Zakona 2010. godine, više od 80% stanovništva je mišljenja da pušači treba da vode računa o tome gde će zapaliti cigarete da ne bi ugrozili zdravlje drugih ljudi

Povodom obeležavanja 31. januara Nacionalnog dana bez duvanskog dima 2015. godine, Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa ciljem podsticanja mladih za aktivno učešće u aktivnostima na prevenciji pušenja, organizovala je likovni konkurs za studente umetničkih fakulteta u Srbiji i autorima 12 najboljih od ukupno pristigla 72 rada na konkursu „Svaka cigareta smeta“ dodelila nagrade.

Izložba likovnih radova studenata na temu „Svaka cigareta smeta“ u maloj sali galerije SKC trajaće do ponedeljka, 9. februara 2015. godine.

Polazna osnova prilikom izbora ovogodišnjeg slogana jeste da se stručnoj i široj javnosti ukaže na potrebu dosledne primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i njegovog unapređenja, kako bi se uvela potpuna zabrana pušenja bez izuzetaka, uključujući i sve ugostiteljske objekte. Pored toga, cilj je skrenuti pažnju javnosti na upotrebu elektronskih cigareta koje predstavljaju nov izazov u kontroli duvana.

Ove godine obeležava se deset godina od stupanja na snagu Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije, koja u članu 8 i vodiču za primenu tog člana koji se odnosi na zaštitu od duvanskog dima, navodi sve mere koje bi države, potpisnice Konvencije, trebalo da primene kako bi se izbeglo neželjeno izlaganje duvanskom dimu.

Foto: phasinphoto / FreeDigitalPhoto.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.