Da li vas slatkiši čine depresivnim?

Izvor: B92, 21.Nov.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li vas slatkiši čine depresivnim?

Previše šećera u ishrani, ne samo da dovodi do gojenja, nego i depresije, anksioznosti i stresa, pokazalo je novo istraživanje.

Foto: Iryna Yeroshko / Flickr.com

Ishrana bogata fruktozom čini simtome depresije i anksioznosti gorim kod tinejdžera. Takođe, menja način na koji se mozak nosi sa stresom.

Fruktoza je šećer koji se prirodno nalazi u voću i povrću, ali se takođe dodaje prerađevinama.

Naučnici su otkrili da je ova vrsta šećera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povezana sa modernom “epidemijom” kancera, srčanih bolesti, hipertenzije, oštećenja bubrega, dijabetesa tipa 2, pa čak i demencije.

Preduga izloženost stresu može povećati krvni pritisak, oštetiti imuni sistem, povećati rizik od srčanih bolesti, doprineti neplodnosti i ubrzati starenje.

U okviru studije sprovedene na Univerzitetu Emori u Atlanti, predvođene dr Konstans Herel, pacovi su dobijali ili standardnu hranu ili onu bogatu fruktozom.

Posle deset nedelja oni su izloženi stresu.

Ispostavilo se da su mlađi pacovi koji su dobijali hranu bogatu fruktozom imali drugačiju reakciju na hormon stresa i proizvodili više kortizola, nego odrasli pacovi.

Naučnici su otkrili da je usled drugačije ishrane došlo do promene u povezanosti između različitih delova mozga koji regulišu reakcije tela na stres.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li vas slatkiši čine depresivnim?

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Nov.2014, 11:38

Previše šećera u ishrani, ne samo da dovodi do gojenja, nego i depresije, anksioznosti i stresa, pokazalo je novo istraživanje...Ishrana bogata fruktozom čini simtome depresije i anksioznosti gorim kod tinejdžera. Takođe, mijenja način na koji se mozak nosi sa stresom. Fruktoza je šećer koji...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.