Da li je zdravije kuvati na masti ili na ulju?

Izvor: Mondo, 30.Jul.2015, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je zdravije kuvati na masti ili na ulju?

Nova istraživanja su se ozbiljnije pozabavila načinima na koje ono na čemu kuvamo, utiče na naše zdravlje.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Danas imamo veliki izbor masti, putera i ulja na kojima možemo da pržimo naše obroke, pa i ne čudi što zahvaljujući tome postajemo sve neodlučniji.

Postavlja se pitanje šta je od svega ponuđenog najbolje za naše zdravlje, ali i kuvanje? Debate o ovome se vode već godinama, a konzumenti postaju sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zbunjeniji.

Prvo nam je, na primer, rečeno da je maslinovo ulje zdravo po nas, ali samo ako ga koristimo ohlađeno, ali novo istraživanje BBC programa "Trust me, I'm A Doctor", pokušaće da nam objasni kako je sve što smo znali o kuvanju na ulju pogrešno.

na početku istraživanja su došli do zaključka da je suncokretovo i maslinovo ulje daleko popularnije u većini domaćinstava od masti ili putera.

Foto: YouTube

Većina ljudi je razlog za ovo navela kao zaključak da su ulja od biljaka logično zdravija od životinjske masti, ali da li je to zaista tako?

Problem nastaje u činjenici da kada se i ulje i masti zagrevaju, dolazi do neminovnih promena - proizvode se hemije koje utiču na srčane probleme i pojavu raka.

Tačnije, dolazi do promene na visokim temperaturama koja se zove oksidacija - ulje i masti reaguju sa kiseonikom iz vazduha kako bi formirali supstance poput aldehida i peroksida lipida. To se dešava i na sobnoj temperaturi, samo sporije.

Najveća opasnost ovoga je upravo u stvaranju aldehida, jer njihovo konzumiranje na bilo koji način i u bilo kojim količanama, povezano je sa povećanjem rizika od dobijanja raka i srčanih oboljenja.

"Shvatili smo da su ulja, kukuruzovo i suncokretovo ulje, proizvođači velikog broja aldehida", rekao je profesor Martin Grutveld, profesor bio-analitičke hemije i hemijske patologije, koji je podvrgao uzorke ulja i masti analizama.

Foto: YouTube

"Suncokretovo i kukuruzno ulje je u redu, ali samo ukoliko ih ne podvrgnete zagrevanju, poput prženja ili kuvanja. To je jednostavna hemijska činjenica da se nešto za šta mislimo da je zdravo za nas, pretvara u nešto nezdravo u dodiru sa visokim temperaturama", dodao je profesor.

Aldehidi, koji su poznati kao pokretači raka, srčanih bolesti i demencije ukoliko se unose kroz hranu ili udišu, bili su prisutni u nivoima do 20 puta većim, nego što je to preporučeno od strane Svetske Zdravstvene Organizacije.

I kao da to nije dovoljno loše, profesor Grutveld i njegov tim su takođe identifikovali dva, ranije nepoznata, aldehida u uzorcima ulja, što je uzbudljivo za naučnike, ali ne toliko dobro po potrošače.

Ovim otkrićem je došlo do spoznaje da su ulja veći proizvođači aldehida, nego što su to puter i mast. Razlog iza ovoga je to što su ove masti bogatije određenim zasićenim mastima, pa ih to čini daleko stabilnijim prilikom zagrevanja.

Profesor Grutveld je dalje predložio da je kuvanje ili prženje hrane na životinjskim mastima preporučljivije, nego na suncokretovom ili kukuruznom ulju, što ne znači da su masti zdrave, već samo "zdravije" u ovom slučaju.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Voće koje pomaže da ostavite cigarete

Izvor: Mondo, 31.Jul.2015, 10:37

Sada je vreme za kupine, ali i da prestanete da pušite...Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock..  Kupina je višestruko korisna za naše zdravlje zbog čega se vekovima koristi u narodnoj medicini širom sveta...Sadrže vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, folnu kiselinu. Mineralni sastav uključuje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.