Da li je pametno jesti hranu na koju se navatala buđ?

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2015, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je pametno jesti hranu na koju se na'vatala buđ?

Žao vam je da bacite hleb ili onaj divni sir, jer se na korici pojavilo malo buđi? Evo šta treba da uradite.

Kada, na primer, na hlebu ili siru primetite zelenu plesan, nemojte se tešiti da je to samo na površini.

Namirnica ne postaje bezbedna za konzumiranje nakon što ste je očistili od buđi, upozorava agronom Nadin Šav.

- Ako ste mislili da je dovoljno da samo taj deo sklonite i da nastavite sa jelom, grešite. Većina takve plesni je bezopasna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali nisu sve i zato ne treba rizikovati. Ima ih i koje sadrže mikotoksine, otrovnu supstancu koja može da izazove alergiju ili neke respiratorne probleme - kaže za "Healthy and natural life" Nadin.

Da biste sprečili pojavu buđi na hrani, držite je u frižideru, čak i hleb tokom ovih vrelih dana, obavezno pokrijte jelo folijom ili ga ostavite u staklenoj kutiji sa poklopcem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.