Ciste na dojkama

Izvor: B92, 15.Sep.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciste na dojkama

Htela bih da Vas pitam nešto u vezi sa cistama na dojkama. Ja sam posetila svog ginekologa i obavila ultrazvučni pregled obe dojke. Doktor je rekao da na obema dojkama imam fibrocistične nalaze, na desnoj više nego na levoj, ali se na levoj nazire nešto nalik loptici koja ima tamniju boju od boje zdravog tkiva i izgleda senkavo. Na izveštaju piše samo za ciste. Pitala sam šta da radim, doktorka je rekla da ništa ne diram i da ćemo to samo da pratimo. Povremeno osećam jaka probadanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u levoj i u desnoj dojci nevezano za cikluse, to mi se dešavalo i ranije.

Napomenula bih da imam dvoje dece i da nijedno nisam dojila zbog pojave apscesa na desnoj dojci i rađene incizije još u sedmom mesecu trudnoće, dok je posle drugog porođaja to prešlo na levu stranu. Zanima me da li treba da radim neke dodatne preglede i gde to mogu da odradim pošto sam sa Kosova? Ništa od lekova ne pijem, samo mi je preporučila alkoholne obloge pa kontrolu za 9 meseci. Iscedak iz dojki nemam.


Ciste na dojkama su benigne promene koje zahtevaju praćenje, i eventualno pukciju ukoliko postoje opravdani razlozi. Ukoliko ste stariji od 40 godina, potreban je rendgenski pregled dojki, tzv. mamografija. Bolove koje osećate u vidu probadanja su tipični za ciste. Ukoliko planirate sledeću trudnoću, i tom prilikom budete imali slične tegobe kao u prethodne dve trudnoće, znajte da je moguće i da je poželjno nastaviti sa dojenjem uprkos zapaljenju dojke, osim u izuzetnim okolnostima. Promena koju ste primetili na dojci je verovatno kožna promena, ali u svakom slučaju savetujem Vam da obavite hirurški pregled dojki radi otklanjanja svake sumnje.

Dr Mihajlo Milenković, specijalista opšte hirurgije

Dom zdravlja "Dr Ristić"

Odgovore lekara ni u kom slueaju ne treba da shvatite kao postavljanje dijagnoze ili za terapiju bolesti ili drugog zdravstvenog stanja. Ukoliko mislite da imate zdravstveni problem, morate da kontaktirate nadležnog lekara na odgovarajuai naein.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.