Cimet je u stanju da spreči rak: Evo zašto je jači od kancera!

Izvor: Vesti-online.com, 20.Feb.2017, 07:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cimet je u stanju da spreči rak: Evo zašto je jači od kancera!

Cimet nije samo začin, već se njegova lekovita svojstva sve više postavljaju kao tema proučavanja. Određene supstance u cimetu čine da ova biljka pomaže u uništavanju malignih ćelija, posebno kod karcinoma dojke, ali i u slučajevima raka debelog creva, pluća i jetre.

Cimet je već hiljadama godina lekovita biljka u Aziji i drugim delovima sveta, ali su novi naučni dokazi pokazali njegovu moć u lečenju i prevenciji raka.

Egipćani, Kinezi i stari Evropljani >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koristili su koru cimeta i njena protiv bakterijska, protivgljivična, protivupalna svojstva, a čak im je služila i za očuvanje hrane.

Nedavne studije pokazale su kako cimet može imati direktan uticaj na mnoge vrste raka, najpre na rak dojke.

Cimet u sebi sadrži izuzetnu količinu materija koje imaju pozitivno dejstvo na lečenje raka.

Najproučavanija od svih je cinamaldehid, koja je potvrdila svoja antikancerogena svojstva u nekoliko naučnih studija, posebno kada su u pitanju karcinomi pluća i debelog creva.

Medicinsko istraživanje sprovedeno 2015. godine na Univerzitetu u Arizoni otkrilo je da cinamaldehid u cimetu potiskuje metastaze raka debelog creva kroz inhibiranje upalnih odgovora koji pomažu ćelijama raka da rastu. Druge studije su pokazale da cinamaldehid utiče na ćelije raka jetre.

Osim ovog jedinjenja, cimet sadrži fenilpropen koji se zove eugenol, a koji je pokazao svoje pozitivne efekte na ćelije raka dojke.

Prema studiji iz 2013. godine koju je sproveo jedan istraživački medicinski centar iz Saudijske Arabije, eugenol u cimetu inhibira supstancu survivin koja se nalazi u različitim vrstama ćelijskih linija kod raka dojke. Survivin proizvode ćelije raka kako bi im pomogao da izbegnu svoju smrt.

Esecijalna ulja žalfije, bosiljka i karanfilića takođe sadrže visoke nivoe eugenola.

Konačno, cimet sadrži i fitoestrogen pod nazivom kumarin, koji takođe ima negativan efekat na rast i metastaze raka dojke.

Suprotno popularnom verovanju, prirodne fitoestrogene ne treba izbegavati kada su kao u ovom slučaju lekoviti i imaju pozitivnu ulogu u sprečavanju kancera. U stvari, fitoestrogeni koji se nalaze u lanu, bundevi, kao i u cimetu, pružaju blage oblike estrogena koji mogu da pomognu smanjenju tumora dojke ili sprečavaju da se na tom mestu i kada razviju.

Uz cinamaldehid i eugenol, cimet kao biljka izvor je detoksikujućih vlakana, kalcijuma i mangana. Vlakna i ključni esencijalni minerali iz cimeta mogu samo dodatno da pospeše ulogu u prevenciji raka, posebno kod kancera debelog creva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.