CRNE PLOMBE SU OTROVNE: Evo zašto morate da ih izvadite!

Izvor: eKlinika.rs, 26.Apr.2015, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNE PLOMBE SU OTROVNE: Evo zašto morate da ih izvadite!

Svako od nas kad ode kod zubara ima izbor da li da stavi crnu ili belu plombu. Kad pročitate ovaj tekst neće vam biti teško da donesete odluku
Džamaela Džamil (29) je televizijska voditeljka, koja je nakada radila kao model. Oba zanimanja iziskuju lepotu i savršen blistav osmeh. Znala je to i Džamaela pa je svoj osmeh, uz pomoć stomatologa, dovela do savršenstva. No, tada su počeli problemi. Dugi niz godina osećala je umor i iscrpljenost, a nedavno je počela da sumnja da popravke >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << zuba imaju veze sa zdravstvenim problemima koji su se pojavili.
Umela sam da se probudim otečenog lica i mamurna iako uopšte ne pijem. Glava mi je bila teška i stalno sam bila iscrpljena. Događalo se da dođem na posao i da me pošalju kući zato što sam izgledala užasno – priča Džamaela.
Otišla je kod privatnog lekara koji je nakon niza testova pronašao visok nivo žive u telu. Tada je trebalo da otkrije kako je tolika količina žive uopšte dospela u telo. Otkriveno je da su problem bile amalgamske plombe koje su uzrokovale čitav niz zdravstvenih problema, prenosi 24sata.hr.
Ovo otkriće nije ništa novo već samo potvrda onoga na šta mnogi stručnjaci godinama upozoravaju.
Štetnost za zdravlje
Amalgamske plombe obično se nazivaju “crne” ili “sive” plombe. Sadrže metale kao što su srebro, bakar, aluminijum, cink i živa. Uprkos poznatoj činjenici da sadrže i do 50 odsto žive, u većini zemalja sveta još uvek se smatraju bezbednim za zdravlje. No, poslednjih godina počele su da se vode ozbiljne rasprave o njihovoj štetnosti.
Brojna istraživanja pokazuju da amalgamska plomba može biti vrlo opasna i kriva za bolesti kao što su autizam, Alchajmerova bolest, multipla skleroza… i da ih pod hitno treba izvaditi.
Poznati američki stomatolog Hal Hagins prvi je započeo s razotkrivanjem istine o, navodno, smrtonosnim plombama i zbog toga došao u sukob sa čitavom svojom strukom. On upozorava da živa u našim ustima isparava 24 sata dnevno i izaziva mnogobrojne bolesti opasne po život. Hronični umor najčešća je nuspojava koju uzrokuje živa.
Upozorenje pre stavljanja
S druge strane, stomatolozi i Svetska zdravstvena organizacija negiraju optužbe naučnika. Doduše, u novije vreme ipak deci mlađoj od šest godina, trudnicama i osobama narušenog zdravlja pre stavljanja takvih plombi savetuju konsultacije s lekarom. I zagovornici amalgama priznaju da vremenom može doći do ispuštanja živinih isparenja koja će se udisanjem apsorbovati većinom u pluća, a zatim će preko krvi dospeti do svih organa. Ali amalgamske plombe i dalje se koriste, osim u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.
U Danskoj i Norveškoj zabranili su ih zbog brige za očuvanje životne sredine, dok su u Švedskoj one zabranjene zbog njihove opasnosti po zdravlje.
Crne plombe su otpornije i jeftinije
Mnogi stomatolozi koriste ih jer su mehanički otpornije i dvostruko trajnije od belih. Mogu trajati od 10 do 15 godina, a da se ispod njih ne stvori karijes. Najveća prednost je u njihovoj ceni. Najjeftinije su pa su tako dostupne svima. A stavljaju se na zadnje zube da se ne vide – jer su estetski neprivlačne.
Živa ugrožava imunitet
Poznato je da se živa iz amalgamskih plombi vremenom otpušta i taloži u organizmu, to je činjenica. Brojna istraživanja utvrdila su razne negativne posledice povišenog nivoa žive u organizmu. Živa je opasan kancerogeni otrov izrazito poguban za imuni sistem.
iva ima sposobnost da poremeti crevnu floru i stvori otpornost na antibiotike. Za razliku od belih, kod postavljanja amalgamskih plombi dolazi do nagrizanja zdravog zubnog tkiva. Živine pare ispuštaju se iz plombi tokom žvakanja i pranja zuba, a što je takvih plombi više u zubima, šteta je potencijalno veća. Smatra se da je najveća izloženost živi tokom stavljanja i odstranjivanja amalgamskih plombi.
Bele plombe su bezbednije za zdravlje
Iz priloženog je vidljivo da ipak prevladavaju negativne strane, pa je bolje izdvojiti malo više novca za svoje zdravlje i koristiti bele plombe. Nedostatak je što su slabije pa lakše ispadaju, ali nisu opasne po zdravlje pa se na kraju isplati potrošiti novac.
Ukoliko imate pitanje Pitajte Stomatologa online.
(Telegraf.rs / DailyMail)

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.