CDC: Ebola najveća kriza od epidemije side

Izvor: VOA, 09.Okt.2014, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CDC: Ebola najveća kriza od epidemije side

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je da je svetu potrebna “dvadesetostruka mobilizacija resursa” da bi se izborio sa epidemijom ebole u Zapadnoj Africi.

Govoreći u Vašingtonu na sastanku Svetske banke o eboli, u kojem su učestvovali zvaničnici na visokom nivou i, putem video konferencije, predsednici najteže pogodjenih zemalja – Gvineje, Liberije i Sijera Leonea.

Ban je istakao da bi “povećana pomoć” trebalo da uključi mobilne laboratorije, vozila, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << helikoptere, zaštitnu opremu, obučeno medicinsko osoblje i kapacitete za medicinsku procenu.

Predsednik Svetske banke, Džim Jong Kim, poručio je okupljenima da je, ukoliko se epidemija ebole brzo ne stavi pod kontrolu i zaustavi, “ugrožena sama budućnost Afrike”

On je izjavio da postoji urgentna potreba za više obučenih zdravstvenih radnika u pogodjenim nacijama. Svetska zdravstvena organizacija navodi da je ebola ove godine usmrtila više od 230 zdravstvenih radnika u Zapadnoj Africi.

Za to vreme, u Australiji, lekari obavljaju testove nad medicinskom sestrom koja je pokazala moguće znake ebole. 57-godišnja žena dobila je nisku temperaturu ubrzo po povratku iz Sijera Leonea gde je radila sa pacijentima zaraženim ebolom. Očekuje se da će rezultati njenog testa biti objavljeni u petak. Vlasti navode da javnost nema razloga da bude zabrinuta zbog mogućeg izbijanja epidemije.

Juče je prvi pacijent kome je ebola otkrivena u Sjedinjenim Državama preminuo u Dalasu u Teksasu. Lekari Teskaške prezbiterijanske bolnice saopštili su da je Tomas Erik Dankan preminuo 10 dana pošto je primljen u bolnicu. On je 20. Septembra doputovao u Dalas iz svoje rodne Liberije.

Na medjunarodnom aerodromu Džej Ef Kej u Njujorku u subotu počinju pojačani pregledi putnika koji dolaze iz Liberije, Gvineje i Sijera Leona. Te mere će naredne nedelje biti uvedene na još četiri aerodrome – u Čikagu, Njuarku (država Nju Džersi), Atlanti i prestonici, Vašingtonu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.