Bramerc: Ima prostora za dalji napredak

Izvor: VOA, 10.Okt.2014, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Ima prostora za dalji napredak

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao nadležne organe u Crnoj Gori da i dalje budu aktivno uključeni u rješavanje problema ratnih zločina iz prošlosti.

Glavni tužilac Hasskog tribunala Serž Bramerc, koji je boravio u dvodnevnoj poosjeti Crnoj Gori, rekao je danas da razumije kritike Evropske komisije  zbog toga ssto u Crnoj Gori niko sa vrha komandne odgovornosti nije procesuiran za ratne zloccine.

Bramerc je kazao da je jedan od razloga >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << njegove posjete Crnoj Gori upravo potreba da zahvali na izuzetnoj saradnji sa Haškim tribunalom. On je objasnio da u Crnu Goru nije došao ranije zato što nije bilo velikih problema koje je trebalo rješavati, jer je saradnja crnogorskih sudskih organa i odgovarajućih agencija Tribunala bila proaktivna.

Dodatan razlog posjete Bramerca Crnoj Gori je, kako je objasnio, i potreba da ohrabri nadležne organe da i dalje budu aktivno uključeni u rješavanje problema ratnih zločina iz prošlosti.

“Sproveden je određeni broj procedura i napredak je postignut, ali još ima prostora za unapređenje i potpuno sam svjestan kriticizma koji je izražen i od Evropske unije i ostalih organizacija”, kazao je Bramerc.

On se, kako je naveo, nada da će posebna pažnja ovim problemima biti posvećena u okviru specijalizovanog tužilačkog odjeljenja. Na pitanje novinara da li je neko od crnogorskih zvaničnika bio osumnjičen da je umiješan ili da je naložio neki ratni zločin, Bramerc je odgovorio da ne može komentarisati sudske postupke u kojima su donešene končne sudske presude.

“Sprovođenje istraga je, bilo da se radi o Srbiji, Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini, mnogo komplikovanije i dosta tže kada je u pitanju neko ko je na visokoj ili srednje visokoj državnoj ili vojnoj funkciji”, objasnio je Bramerc.

Pravna legislativa Haškog tribunala je, kako je rekao, takva da se komandnoj odgovornosti pridaje dosta značaja.

"Razumijem kritike predstavnika Evropske komisije koji kažu da se u dosadašnjim slučajevima više pažnje posvetilo počiniocima koji u komandnom lancu i nijesu bili na visokom nivou”, dodao je Bramerc.

Između Crne Gore i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju nema otvorenih problema, a saradnja sa tom institucijom nikada nije dovođena u pitanje, ocijenio je ministar pravde Duško Marković. On je kazao da je saradnja Crne Gore i Tribunala intenzivna i dobra:

“Spremnost Crne Gore sa saradnju sa Haškim tribunalom kao i sa nadležnim institucijama u zemljama regiona, u cilju ispunjavanja misije tog tog suda, nije dovedena u pitanje tokom svih godina njegovog postojanja”, poručio je Marković, ističući snažnu podšku države borbi protiv nekažnjavanja ratnih zločina.

On je rekao da na sastanku sa Bramercom nije bilo govora o problemima, ne zato što se oni žele izbjeći, već zato što “problema na relaciji Haški tribunal- Crna Gora nema”.

Marković je upoznao Bramerca i sa predmetima o ratnim zločinima koje je Crne Gora vodila, podsjećajući da su tri okončana osuđujućim presudama, za jedan je žalbeni postupak u toku, dok se za jedan primjenjuje vanredni pravni lijek- zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.