Biorazgradljivi materijali za lečenje

Izvor: VOA, 20.Jun.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biorazgradljivi materijali za lečenje

Primena novog načina spajanja preloma kostiju, biorazgradljivim materijalima, ubrzava proces zarastanja i smanjuje postoperativne komplikacije.

Lečenje polomljene kosti može ponekad da izazove isto toliko problema kao i sama polomljena kost. Mehanička oprema i šrafovi koji se koriste za spajanje kosti, bilo da ostaju ili budu uklonjeni iz tela, ponekad predstavljaju nove medicinske probleme, ali jedna nova opcija, kojom se polomljene kosti spajaju biorazgradljivim materijalima >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << predstavlja nadu.

Američki državni sekretar Džon Keri polomio je nogu nedavno, dok je vozio bicikl u Evropi. Pošto je u dobroj formi, očekuje se da će se potpuno oporaviti.

Međutim, lečenje preloma može da zahteva mnogo više od jednostavnog stavljanja gipsa. Kod nekih komplikovanijih preloma mogu da budu potrebni metalni šrafovi, igle, šipke ili ploče koji drže kosti na mestu.

"San svakog lekara je da što više skrate vreme koje je potrebno da pacijent provede u bolnici. Oni žele da pacijent ustane, počne da hoda i ode iz bolnice", kaže Kumta..

Međutim, profesor bioinženjeringa na Univerzitetu Pitsburg, Prašant Kumta kaže da, u slučaju polomljenih kostiju, postoji nekoliko opcija da se ubrza proces ozdravljenja.

"Sa današnjom tehnologijom, ako neko dođe sa veoma teškom frakturom, bilo da je iz borbe u Iraku ili Avganistanu ili je u pitanju saobraćajna nezgoda, hirurzi nemaju mnogo izbora nego da upotrebe sintetičke materijale, kao što su titanijum ili nerđajući čelik ili materijale od nerazgradivih polimera”, priča Kumta.

On i njegov tim diplomaca dizajniraju 3D materijale za štampanje, koji su kompatibilni sa telom pacijenta i biorazgradljivi, koristeći minerale koje telo može da absorbuje i odbaci kada rane zacele. U laboratoriji, njegov tim razvio je legure magnezijuma i gvožđa.

"Pratimo kako one reaguju sa koštanim ćelijama u laboratorijskim uslovima. Takođe, bili smo uspešni u 3D štampanju."

Umesto mastila, ovaj 3D štampač ima specijalni lepak u svom toneru. Kompjuter šalje podatke smesi od kapljica i minaralnog pudera. Rezultat je prilagođeni deo sagrađen sloj po sloj.

Tim profesora Kumte takođe radi sa gitom od kalcijum-fosfata, koji može da se ubrizga da bi popunio praznine između polomljenih kostiju. Štampani 3D štampačem, biorazgradljiva ploča ili šraf bi mogli da drže taj git na mestu.

"Ploča za fiksiranje bi stvorila mehaničku čvrstinu potrebnu za prihvatanje punjenja, a git bi mogao da pomogne u zarastanju i formiranju kosti."

Kumta kaže da je njihov rad revolucionaran, uz bolji ishod za pacijenta. Umesto da ugrade šraf, ploču ili iglu, kaže on, lekari bi mogli da pruže telu mnogo delotvorniju mogućnost da se samo regeneriše.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.