Bebe i pre rođenja vole Mocarta

Izvor: B92, 21.Okt.2014, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe i pre rođenja vole Mocarta

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su pozitivan uticaj Mocartove muzike na matematičku inteligenciju i orijentaciju kod dece.

Kao primer štetnog uticaja buke na fetus terapeutkinja Žizel Vitvel navodi ženu koja je u sedmom mesecu trudnoće u ZOO vrtu prisustvovala hranjenju lavova. Zbog glasne rike fetus je reagovao jakim udarcima zbog kojih je ženi pozlilo. U sedmoj godini života, tom detetu je dijagnostikovan blaži poremećaj sluha i strah od lavova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sličnih životinja.

Foto: Micah Taylor / Flickr.com

Fetus čuje i reaguje na zvuk već od 16. nedelje, a aktivno sluša već u 24. nedelji. Stručnjaci su otkrili i da od 25. nedelje dete poskakuje u ritmu kada sluša muziku, a bebe umiruje zvuk vode jer ih podseća na zvukove koje su slušali u majčinoj utrobi.

Muzičkolog i psihoterapeut Žizel Vitvel već 20 godina proučava uticaj muzike na prenatalni razvoj dece. Mnoga istraživanja dokazala su da uspavanke povoljno deluju na fetus jer pevanje ima jači i bogatiji spektar od govora.

Kao dokaz da fetus čuje muziku, stručnjaci navode da novorođenčad više vole melodiju koju je majka pevala tokom trudnoće, nego neke nove melodije koje im peva kasnije.

Poznati britanski violinista Jegudi Menuhin tvrdi tako da svoj talent duguje roditeljima koji su mu pevali i svirali pre nego što se rodio.

Psiholog Peter Heper otkrio je da bebe pamte i muziku iz sapunica koje su majke gledale tokom trudnoće. Novorođenčad reaguju na nju ubrzanim otkucajima srca i živahnijim stanjem.

Zbog svega toga, stručnjaci tvrde da izloženost prenatalnoj muzici bebama pomaže u psihičkom, emotivnom, intelektualnom i duhovnom razvoju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.