Alkohol direktno izaziva sedam vrsta kancera

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jul.2016, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkohol direktno izaziva sedam vrsta kancera

Naučnici su pronašli snažne dokaze da alkohol izaziva barem sedam tipova kancera.

Dženi Konor sa Univerziteta u Otagu (Novi Zeland) objavila je rad u stručnom časopisu “Addiction” u kom se navode procene da je samo u 2012. godini oko pola miliona smrtnih slučajeva izazvanih kancerom, zapravo posledica konzumacije alkohola, što je oko 5,8 odsto smrtnih slučajeva usled raka u svetu.

Ona je pronašla dokaze o povezanosti između alkohola i raka grla, usta, jednjaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << glasnih žica, jetre, debelog creva i dojke.

- Primetili smo da se rizik povećava što je veća konzumacija alkohola i složili se da postoje čvrsti dokazi da uzimanje alkohola direktno izaziva rak - kaže Suzan Braun, programski menadžer Svetske fondacije za istraživanje raka.

Iako su u najvećem riziku alkoholičari, čak i ljudi koji piju “umereno” povećavaju sebi šanse od obolevanja.

Konor kaže da ne postoji bezbedna količina alkohola, kada je reč o riziku od kancera.

Konkretni biološki razlozi zbog kojih alkohol izaziva rak su i dalje nepoznati, ali prema nekim teorijama, alkohol može da ošteti DNK i izazove štetne mutacije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.