Ovaj naš pevač danas puni 65. godina

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2016, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj naš pevač danas puni 65. godina

Legendarni Zdravko Čolić sigurno nije sanjao da će postati velika muzička zvezda, kada je kao dete osvajao medalje u atletici.

Iako ga je sport zanimao više od muzike, Čolu je put odveo na neku drugu stranu. Gitaru je svirao iz hobija, a prvi nastup imao je na plaži u Baošićima, kada je celu noć pevao svirao i pevao pesme sa San Rema. Kasnije je priznao da je izmislio tekst pesama, ali na sreću >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << niko nije primetio.

Prvi dinar od muzike Čola je zaradio takođe u Crnoj Gori, kada je iz Sarajeva doputovao u Bijelu bez dinara u džepu. Tada 18-godišnji Zdravko se sa prijateljem prijavio na takmičenje pevača amatera i osvojio drugu nagradu. Pare su brzo potrošili: autobusom su otišli u Dubrovnik, jeli kolače na Stradunu, prošetali, otišli na gala ručak, seli na voz za Sarajevo i od ostatka novca častili celo društvo.

Ne može ti vjetar ništa ako priđeš bližeee #zdravkocolic #zagrlime

A video posted by Anesa Murselović (@ankee.m) on Apr 29, 2016 at 9:35am PDT

Prvi zvanični nastup Čola je imao 1969. godine u grupi "Ambasadori". Tu je proveo dve i po godine, sve dok 1971. nije upoznao Kornelija Kovača. Ubrzo je postao član "Korni grupe" i preselio se u Beograd.

Iluzije su mu brzo srušene i posle samo šest meseci na njegovo mesto je došao Zlatko Pejaković, a Zdravko se vratio u rodno Sarajevo.

Tada se čvrsto odlučio za solističku karijeru. Tako je nastupio na festivalu "Vaš šlager sezone" u Sarajevu 15. aprila 1972. s pesmom Kemala Montena "Sinoć nisi bila tu".

Zanimljivo je da je pesmu prvotno trebalo da otpeva Josipa Lisac, ali je, na Čolićevu sreću, otkazala nastup, a on osvojio treću nagradu i nagradu za interpretaciju. Pesma je u celoj zemlji postala veliki hit, a danas se ubraja u neke od njegovih najlepših numera.

Od tog trenutka i zvanično počinje Čolina solo karijera, a hitovi se nižu već 44 godine, bez prestanka!

Čolo, srećan rođendan!

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.