Svaka cigareta smeta

Izvor: RTS, 31.Jan.2015, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svaka cigareta smeta"

Pod sloganom "Svaka cigareta smeta" u Srbiji se obeležava Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima. Ove godine ciljna grupa su mladi. Nadležni najavljuju pojačanu kontrolu na javnim mestima, a u pripremi je zakon koji predviđa potpunu zabranu pušenja na radnim i javnim mestima, pa i u ugostiteljskim objektima.
Po potrošnji mesa i mleka Srbija je na dnu evropske lestvice, ali zato po potrošnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cigareta prednjači. Puši trećina odraslog stanovništva i 13 odsto mladih od 13 do 15 godina.

Više od polovine stanovništva izloženo je dimu u zatvorenom prostoru, a čak 63 odsto učenika izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući. Cigarete najviše utiču na hronične opstruktivne bolesti pluća.
"Ta bolest nastaje zbog dugotrajnog izlaganja duvanskom dimu prvenstveno kod pušača, ali isto tako i kod osoba koje su pasivni pušači veći broj godina i izloženi većoj količini duvanskog dima", kaže dr Branislava Milenković, pulmolog Instituta za plućne bolesti.
Kada je 2010. uveden Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu – mnogima je to bio motiv da potraže stručnu pomoć kako bi ostavili cigarete.
"Pored zakona, danas stručnu pomoć pacijenti traže najčešće i zbog zdravstvenih tegoba, a i zbog novca, što nije bio ranije slučaj", navodi dr Ika Pešić iz Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja i dodaje da oko dve trećine pacijenata uspešno ostavi pušenje.
Više od polovine stanovništva već sada podržava izmene zakona kojim bi pušenje bilo zabranjeno i u svim ugostiteljskim objektima.
"Mladi u velikom procentu podržavaju zabranu pušenja, što je zaista pozitivno. Taj procenat se kreće preko 80 odsto", kaže dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Batut".
"Potrebno je da zabranimo pušenje – kao jednu veoma efikasnu meru na svim mestima, pogotovu tamo gde se okupljaju mladi, jer, ako to ne uradimo danas, imaćemo veliku epidemiju i to više decenija unapred teških i često fatalnih bolesti", kaže dr Srmena Krstev iz Komisije za prevenciju upotrebe duvana.
Neke od vodećih svetskih duvanskih kompanija zarade 120 milijardi dolara godišnje, a njihov izvor zarade su najsiromašniji, među kojima je čak 84 odsto pušača.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.