Nova pravila u saobraćaju

Izvor: B92, 10.Dec.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila u saobraćaju

Beograd -- Stupio je na snagu novi zakon o bezbednosti saobraćaja, kojim su predviđene oštrije kazne za učesnike u saobraćaju koji krše pravila.

Zakonom, koji će početi da se primenjuje sutra, uvodi se video-nadzor koji treba da omogući lakše utvrđivanje odgovornosti prekršioca, pa će vozači biti kažnjeni ako ih kamera snimi pri prekoračenju brzine ili nepropisnog preticanja. Smanjena je i dozvoljena količina alkohola u krvi sa 0,5 na 0,3 promila. Kazneni poeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počinju da se računaju od 1. januara.

Zakon zabranjuje korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, a ista zabrana važiće i za pešake na pešačkom prelazu.

Policija neće moći da naplaćuje novčane kazne na mestu prekršaja, već će davati naloge za uplatu.

Apel Mrkonjića građanima

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić pozvao je građane da povedu računa o tome da danas na snagu stupa novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju.

"Molim da svi vodimo računa o tome, to nije bauk, to su samo novi koraci ka Evropi i naši građani ne treba toga da se plaše", rekao je Mrkonjić novinarima na aerodromu "Nikola Tesla".

Pravo u zatvor otići će vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alhohola sa više od dva promila u krvi ili ako odbije da se podvrgne alko testu ili testiranju na prisustvo droge u organizmu.

Zakon pravi razliku između stepena pijanstva, tako da je za teško pijanstvo, kod vozača koji ima 1,20 do 1,60 promila alkohola u krvi predviđena novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara, zadržavanje najviše do 12 sati u policijskoj stanici i 10 kaznenih poena.

Za potpuno pijanstvo, sa više od dva promila alkohola u krvi, obavezno je izricanje zatvorske kazne od 15 dana, 14 kaznenih poena i obavezno zadržavanje vozača do 12 sati u policijskoj stanici.

Vozač za koga se utvrdi da je umereno pijan, sa 0,31 do 0,5 promila alhohola u krvi, biće kažnjen mandatnom kaznom od 5.000 dinara i isključen iz saobraćaja.

Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, predviđena je kazna zatvora od najmanje 45 dana i zabrana upravljanja vozilom od najmanje 10 meseci.

Za prolazak kroz crveno svetlo, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, biće kažnjen sa 15.000 do 30.000 dinara ili zatvorom do 30 dana, uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje tri meseca.

Novim zakonom dozvoljena brzina vožnje u naseljima je sa 60 smanjena na 50 kilometara na sat. Zakon predviđa i kažnjavanje nasilničke vožnje.

Ukoliko vozači ne budu poštovali novi zakon moraće da plate 5.000 dinara za nevezan sigurnosni pojas i telefoniranje u vožnji (bez hendsfrija), dok je za vožnju deteta mlađeg od 12 godina na prednjem sedištu, kazna od 15 do 50 000 dinara.

Kazneni poeni počinju da se računaju od 1. januara, dok će novi propisi o radu auto-škola i obuci vozača početi da se primenjuju tek kada budu doneti i novi pravilnici.

O novom zakonu o saobraćaju u vestima B92 govorio je i Damir Okanović iz Komiteta za bebednost saobraćaja.
Pogledaj vesti o: Zakon o saobraćaju

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.