Ušao đavo u selo

Izvor: SEEcult.org, 29.Avg.2014, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ušao đavo u selo

Pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru premijerno izvodi 29. avgusta komad "Ušao đavo u selo" koji je zasnovan na malo poznatim dramskim fragmentima Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića.

Praizvedba tog komada je 29. avgusta na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana, u okviru 3. Antika festa, saopstilo je Pozorište "Zoran Radmilović" koje ce tu predstavu igrati potom i 30. avgusta na letnjoj sceni Centra za kulturu u Kladovu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << u okviru manifestacije Kazan kult fest.

Komad je zasnovan na fragmentima Nušićevog teksta koji je dugo ležao u arhivama.

Prema rečima Bradića, komad "Ušao đavo u selo" predstavlja stoga zanimlјivo i specifično kulturno nasleđe – gotovo pozorišnu arheologiju.

Radi se o interesantnoj ideji koja na neki način predstavlјa osnovu Nušićevog dela, a povezuje narodno predanje, tradiciju i savremenu produkciju.

Tekst je oživljen u današnjem vremenu, a prema rečima Bradića, prethodio je istraživački i kreativni posao, budući da se radi o dramskim fragmentima, odnosno nezavršenom delu.

I sam Nušić je govorio da je ušao đavo u taj tekst i da ne može da ga završi.

“Morali smo naći šifru da ispričamo tu priču. Intervencije na tekstu su bile neophodne i uveren sam da sam bio u prilici da pomognem kako bi ovaj komad iz arhiva i biblioteka prešao na scenu. Kako bi bila napravlјena celina kroz određena dopisivanja, ne mnogo izbacivanja, kroz određene adaptacije koje su bile neminovne da bi se komad napravio na neki način živim, dinamičnim i u skladu sa nekom osnovnom poetikom Branislava Nušića. U tom smislu očekujem da će glumci svojim živim senzibilitetom doprineti da ovaj komad ispuni ona očekivanja koja imamo kada je Nušićevo delo u pitanju”, naveo je Bradić povodom premijere.

Nušićevi dramski fragmenti - vesela igra u jednom činu, uklapaju se u obeležavanje 150 godina rođenja Nušića, promovišući nematerijalnu baštinu i omogućavajući zanimlјiv ambijentalni teatar, navedeno je u programu Antika festa.

Likovi predstavlјaju lјude iz usmene tradicije i folklornog teatra, a uz atmosferu iz predanja o đavolu, vešticama i vampirima, te vizuelne predstave i izvođenje narodnih običaja, stvorena je savremena muzičko-scenska forma.

U predstavi igraju: Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Vujadin Milošević, Vlada Milošević, Darko Milovanović, Dara Rančić, Jelena Rajić, Marina Lazarević i Nataša Petrović, kostimograf je Marina Pavlović, a scenograf Mirko Stokić.

Praizvedba Nušićevih dramskih fragmenata “Ušao đavo u selo” centralni je događaj trećeg Antika festa.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Treći Antikafest na Feliks Romulijani

Izvor: Blic, 29.Avg.2014

Praizvedbom Nušićevih dramskih fragmenata "Ušao đavo u selo" u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića, Pozorište "Zoran Radmilović" iz Zaječara večeras će svečano otvoriti treći Antikafest u antičkom lokalitetu Feliks Romulijani...Treće izdanje festivala ima za cilj povezivanje savremenog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.