Učenici konstruisali Sajber storm robota

Izvor: RTS, 30.Maj.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici konstruisali "Sajber storm" robota

Učenici prve godine Tehničke škole iz Vladičinog Hana programirali su i konstruisali "Sajber storm" robota. Robot se kreće, crta, sakuplja predmete. Posle osvojenog prvog mesta na regionalnom, na Republičkom takmičenju učenika mašinskih škola u Zaječaru bili su treći u robotici, u konkurenciji još 11 iskusnijih ekipa.
"Sajber storm" robot nalazi izlaz iz lavirinta, broji linije na putu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iscrtava zadate oblike, kreće se i zaustavlja kod prepreka. Osmislili su ga, programirali i konstruisali Viktor i Vukašin, učenici Tehničke škole.

"Osmišljavanje je lakše nego programiranje, tu već imamo sve. Svaki korak imamo za konstruisanje, a što se tiče programiranja, to radimo sami", kaže Vukašin Ristić, učenik i godine Tehničke škole.
"Robot mora prvo da se konstruiše, on se sastoji iz upravljačke jedinice, konstruktivnih delova-to su ovi mali delovi koji spajaju ostale, senzora i motora. Motori služe da pokreću robota, a senzor da robot uzima informacije iz okoline", kaže Viktor Pešić, učenik prve godine Tehničke škole.
Kada su septembra upisali Tehničku školu, odabrali su obrazovni profil tehničar za robotiku. Tada su se prvi put sreli sa robotima, robotskim konstrukcijama i programiranjem.
"Programiranje ne može da se nauči za mesec dana, ni za par godina. To je proces koji traje, ali
njihov početak je bio da su odmah ušli u vatru, i tu su se kalili", kaže Dragan Stojanović, profesor mentor.
Sa republičkog takmičenja u robotici vratili su se sa osvojenim trećim mestom. Robot je imao tri zadatka: crtao je, kretao se i odlagao kocke u magacin - autonomno, bez kontrole učenika.
"Najuspešniji je bio u crtanju, ostali zadaci su bili polovični", kaže Viktor Pešić.
"Pošto je prvi put, to je novo iskustvo, i bilo je teško", kaže Vukašin Ristić.
"Kad rade ove zadatke, oni se bore i sa mašinama, i sa sobom, a vuče ih neka želja, cilj da nešto postignu", kaže Dragan Stojanović, profesor mentor.
Tehnička škola u Vladičinom Hanu obrazuje učenike na tri profila, za praktičnu nastavu koriste i industrijskog robota. Od naredne školske godine imaće novi smer u skladu sa potrebama privrede, industrijski mehaničar.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Profesor Mirjan Ignjatović najbolji mentor u Srbiji

Izvor: juGmedia, 30.Maj.2016

PIROT – Učenici Tehničke škole iz Pirota na Republičkom takmičenju elektrotehničkih škola Srbije osvojili su dve prve i jednu drugu nagradu, a u ukupnom plasmanu ova škola je osvojila drugo mesto...Takmičenje je održano prošle subote u Prokuplju...Iz predmeta Osnove elektrotehnike 2 Milica...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.