U zaječarskom selu nakon etuanazije 47 goveda, sprovedene mere zaštite

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2016, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zaječarskom selu nakon etuanazije 47 goveda, sprovedene mere zaštite

Veterinarske ekipe iz Zaječara danas su u selu Lubnica sproveli sve neophodne mere u domaćinstvu u kome se pojavila stočna bolest kvrgave kože kojom je zaraženo 47 goveda, rekla Milijana Nešković iz Veterinarsog specijalističkog insituta i dodala da i da su u selu vakcinisana sva preostala goveda.

Nešković je agencjii Beta rekla da je danas sedam ekipa zaječarske veterinarske stanice, u tom selu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vakcinisalo oko 600 goveda.

Od ponedeljka bi trebalo da stigne vakcina, oko 40.000 komada, koja će biti dovoljna za sva goveda u Zaječarskom i Borskom okrugu, što je to od izuzetne važnosti jer se te opštine graniče sa Bugarskom u kojo je bolest kvrgava koža registrovana, rekla je Nečković.

U Srbiji je do petka uništeno ukupno 198 grla zaraženih virusom koji izaziva bolest "kvrgave kože", dok je naknada isplaćena vlasnicima za 56 uspavanih goveda i oni su dobili više od šest miliona dinara, izjavio je savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić.

Glamočić je naglasio da je dobro što je bolest za sada stavljena pod kontrolu i što se ne širi, podsetivši da je u tri okruga proglašena zaraza bolesti "kvrgave kože" i to u Pčinjskom sa 306 grla, Zaječarskom sa 47 grla i Jablaničkom sa 25 grla, a ugroženo je 57 gazdinstava..

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.