Syleth, Up n Downs i Svemirci pobednici

Izvor: Danas, 03.Avg.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Syleth, Up n' Downs i Svemirci pobednici

Zaječar - Ovogodišnja, 49. Gitarijada u Zaječaru završena je u nedelju u ranim jutarnjim časovima nastupom grupe Električni orgazam, a pobednici u konkurenciji 12 demo bendova su sastavi Syleth, Up n' Downs i Svemirci. Nagrada stručnog žirija 49. Gitarijade otišla je mladom riječkom demo sastavu Syleth.

Foto: Stanislav Milojković

 Ovaj četverac je svojim pesmama o silama koje pokreću ljude i svet te o problemima koje pojedinac proživljava kada se >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sa njima suočava, osvojio srca devetočlanog stručnog žirija. Pobednik 49. Zaječarske gitarijade po odluci žirija kao nagradu osvaja snimanje albuma. Pobednik Gitarijade po glasovima publike, koji je proglašen na osnovu merenja jačine reakcija publike na Kraljevici i merenjem vumetrom u reportažnim kolima Radio Beograda 202, je bend Up n' Downs iz Slovenije. Pobednik 49. Gitarijade sa područja Republike Srbije je bend Svemirci iz Beograda.

Finalisti su proglašeni u subotu u podne na konferenciji za novinare, a osim tri benda koji su pobedili u finalu su bili još i Wind Stain iz Hrvatske i Sinovi iz Bosne i Hercegovine.

"Rokenrol je pobedio! Gitarijada je oborila sve rekorde u istoriji ovog festivala. Oko 200.000 ljudi je prošlo kroz sve programe Gitarijade (Gitarijada promo tour, Warm Up, Gitarijada Expo, Gitarijada Visual, Gitarijada Free zone, Sharing Culture, Moto- skup, Felix Romuliana Stage, World music stage, Guitar Art Stage, Bike Stage i Rock Stage) i mi već sada razmišljamo o narednoj, jubilarnoj 50. Gitarijadi", rekao je predsednik Organizacionog odbora 49. Gitarijade i predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković okupljenim novinarima u Gradskoj upravi grada Zaječara. On je istakao da će od narednog izdanja Gitarijade prvi put početi da se naplaćuje ulaz na ovu manifestaciju, a već sada je poznato da će među hedlajnerima biti (ponovo) Van Gogh i Gibonni & Vlatko Stefanovski, kao i Parni valjak.

Prema rečima direktora Ustanove Gitarijada Perislava Ducića, tokom 49. Gitarijade na pet bina održan je 41 koncert, i kada se tome dodaju svi prateći programi, kojih je ove godine bilo više nego ikad, i broj posetilaca koji iz godine u godinu raste, jasno je da Gitarijada polako prerasta u jednu ne samo regionalnu nego i svetsku manifestaciju. Osim pratećih programa, održan je i tradicionalni Moto-skup, u okviru kojeg su brojni motoraši izvodili akrobacije na Kraljevici i napravili veliki defile kroz centar Zaječara.

U petak uveče program na glavnoj bini zatvorio je fenomenalni Laibach, dok je poslednje veče Rock Stage otvoreno nastupima pet finalista, iako je prethodno najavljeno da će pre njih svirati Galija, čiji je nastup pomeren za posle finala. Davne 1978. godine na Gitarijadi su nastupili kao demo bend, a ove godine je Nenad Milosavljević poznatiji kao Neša Galija bio počasni nosilac titule rokonačelnik Zaječara i na otvaranju Gitarijade mu je svečano uručen ključ grada. Nakon njih, nastupio je kultni sastav iz Ujedinjenog Kraljevstva Therapy?, koji je i ranije nastupao u Srbiji, a i ovog puta je ostavio bez daha publiku koja je sa njima pevala sve poznate hitove. Te večeri je Therapy? bio terapija za sve ljubitelje dobrog zvuka i energije. Posle njih na glavnoj bini usledilo je proglašenje pobednika i uručivanje nagrada, a zatim je revijalni deo programa nastavljen uz nostalgičnu Generaciju 5. U završetak dana i kraj još jedne Gitarijade smelo nas je svojim ritmovima poveo Električni orgazam. Ovaj bend sa trideset godina karijere slobodnim distorzijama zvuka kao i uvek plenio je emocije publike, koja je sa njima pevala do samog kraja.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.