Policija iz sedam zemalja u združenoj akciji “Dunav 2017”

Izvor: Bor030.net, 14.Jun.2017, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija iz sedam zemalja u združenoj akciji “Dunav 2017”

Pripadnici Policijskih uprava u Boru i Zaječaru učestvovali su u zajedničkoj operaciji „Dunav 2017“, koja je održana u Kladovu, u organizaciji DCAF programa granične bezbednosti, za policajce iz sedam država.

Zajednička desetodnevna operacija “Dunav 2017” bila je usmerena na otkrivanje ilegalnih migranata, krijumčarenja i ostalih prekograničnih kriminalnih radnji. U njoj su aktivno učestvovali policijski službenici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << i Hercegovine, Crne Gore, Austrije, Albanije i Moldavije, njih 18, koji su kontrolisali granicu prema Bugarskoj na području koje pokrivaju Policijske uprave u Boru, Zaječaru i Jagodini.

“Zadovoljni smo efektima ove zajedničke operacije “Dunav 2017” jer nije cilj ostvariti dobar rezultat, već je važnija razmena iskustva policijskih službenika stranih zemalja sa našima, tako da ovu akciju ocenjujemo kao uspešnu i nadamo se i daljoj saradnji sa DCAF i ostalim organizacijama”, kaže policijski savetnik Milenko Vukadinović, šef Odseka za suzbijanje prekograničnog kriminala.

Zahvaljući Združenim snagama vojske i policije koja aktivno patrolira u oblasti Negotina, Zaječara i Pirota, a čiji je razmeštaj nedavno produžen do narednog juna, ilegalno krijumčarenje migranata je znatno smanjeno, ali je zato, u okviru operacije “Dunav 2017”, pažnja policijaca dodatno bila usmerena na sve ostale vidove prekograničnog kriminala.

“Obezbedili smo tokom ove operacije i dodatne policajce u ovom regionu, čime smo ojačali prisustvo na posmatranom području, a rezultati sami govore da je ovo područje dobro pokriveno i od strane policijskih uprava koje deluju na ovim prostorima. U akciji smo, inače, otkrili jedan falsifikat dozvole, jedno falsifikovano putno osiguranje i 5.300 paklica cigareta bez akciznih markica. Privremeno smo oduzeli 12 vozila, od kojih je jedno otkriveno u akciji falsifikovanja isprava, dva u akcijama krijumčarenja cigareta, a devet na osnovu različitih prekršaja. Uz to smo zaplenili i 4.300 evra“, kaže Rok Derenčin, predstavnik DCAF, Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga.

U ovoj operaciji kontrolisano je 851 vozilo i 1.326 osoba, a protiv tri su podnete krivične prijave. Policija je delovala na šest punktova, od kojih u Borskom okrugu na tri, a u Zaječarskom na dva.Reč je o putnim pravcima: Milutinovački most, raskrsnici puta Kladovo-Negotin-Miloševo, raskrsnici Zaječar-Negotin-Jasenica, Boljevac-Paraćin kod sela Lukovo i Knjaževac-Svrljig na Niškom putu, na izlazu iz Knjaževca.

Sa srpske strane u ovoj akciji učestvovali su predstavnici Uprave granične policije iz Regionalnog centra granične policije u Bugarskoj i Regionalnog centra granične policije prema Rumuniji – jug, policajci iz Policijskih uprava u Boru, Zaječaru i Jagodini, kao i službenici Ministarstva finansija, Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina, Komanda Združenih snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.