Ljubav prema umetnosti spaja ljude sa različitim mogućnostima

Izvor: RTS, 25.Apr.2017, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav prema umetnosti spaja ljude sa različitim mogućnostima

Kulturni centar u Zaječaru pravi je primer kako ljubav prema umetnosti može da spoji ljude sa različitim mogućnostima, ali istim željama. Sve je počelo pre četiri godine na inicijativu zaječarske glumice, a od prošle godine održavaju i međunarodne inkluzivne festivale.
Rade Spasić je istaknuti glumac Dečjeg kulturnog centra u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zaječaru. Živi sa cerebralnom paralizom. Na njega paze hranitelji. Bar dva puta nedeljno dovode ga na probe.

"Volim da dolazim u Centar zbog glume i zbog druženja. Najviše volim da glumim Zorana Radmilovića", kaže Rade.
Hraniteljka Ruška Anđelković kaže da Radetovo dolaženje na probe znači mnogo za njega.
"Ovde se druži sa decom koja nemaju problem. Pronašao je sebe ovde među vršnjacima", objašnjava Anđelkovićeva.
Glumci ovog centra ne znaju za prepreke. Svi mogu da igraju svaku ulogu. Razgovara se samo o premijerama, festivalima, takmičenjima i nagradama.
"Ja volim i da glumim i da pevam, da pišem poeziju, da izdajem pesme", kaže Irena Milikić. Jovana Đorđević dodaje da se lepo druže.
U Centru se za javnu scenu ne spremaju samo glumci. Smenjuju se časovi baleta, novinarske radionice i uvežbava hor. U drugoj sali kada završe bubnjari, stižu karatisti.
"Mnogo znači kada oni stanu na scenu, kada im publika aplaudira i kada ih posle pozdravlja na ulici. Njihov lični osećaj je mnogo drugačiji kada vide da nisu odbačeni", rekla je Selena Ristić Vitomirović.
Centar je ove godine dobio i posebno mesto u Mreži organizacija za decu Srbije, koja broji više od 80 članica. Primer su za sve druge, kako može i treba da se radi.
"Nije dovoljno da pričamo o inkluziji, to mnogima zvuči apstraktno, ovo je zapravo prilika da se upoznamo, da se vidimo", objašnjava direktor MODS-a Saša Stefanović.
Da inkluzija nije zarazna, da se preporučuje rado i bez recepta, govore i lekari. Treba je koristiti što više, a kontraindikacija, garantuju, nema.
"Omogućava široj društvenoj zajednici da vidi decu sa problemom, da oni imaju gde da izađu, da sprovode te aktivnosti, da imaju mesto za zabavu", kaže predsednica Interresorne komisije Brankica Vasić.
U Centru uveliko spremaju Drugi međunarodni inkluzivni festival. Najavljuju brojne predstave, unapred se raduju aplauzima. Svaka podrška dobro će im doći.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.