Kultura mora izaći na ulicu

Izvor: 025info.rs, 23.Okt.2014, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura mora izaći na ulicu

Broj festivala kako u Vojvodini, tako i u Srbiji, za poslednju deceniju zaista se uvećao.

Mnogi su Srbiju počeli da nazivaju „zemljom festivala“. Neki od njih, poput Egzita, Belgrade Beerfesta i drugih, poprimili su ogromne dimenzije. Neki vrlo stari su pretrpeli krize i ili se ugasili se ili idalje jedva preživljavaju, a neki se vraćaju na velika vrata poput Zaječarske gitarijade.

Iza sve te velike buke kriju se neki drugi festivali: mali, neunosni, kojih je >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << zapravo i u mnogo većem broju.

Nedavno smo imali prilike da u Apatinu prisustvujemo šestom po redu Sajmu stvaralaštva seoskih žena Vojvodine. I primetili smo neverovatno interesovanje i posećenost. Centar Apatina ceo dan je bio krcat. Svakako da je tome potpomoglo predivno vreme taj dan, nastup Garavog sokaka u centru i tako dalje, ali postoji još jedna bitna stvar – festival je bio „napolju“.

    Prepun centar Apatina tokom Sajma stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

Osvrnimo se na neke druge bitne lokalne događaje, bez ikakve namere da njihovu organizaciju omalovažimo. Na primer, nedavno održan Interfer svakako je važan događaj u svetu novinarstva. Njemu su prisustvovali svi oni koji su na neki način u dodiru sa tom sferom. Ali, da li je bilo građana koji su bili zainteresavani da posete? Veliki broj njih uopšte nije upoznat sa postojanjem tako nečega.

Slična je stvar sa Festivalom nekonvencionalnih pozorišnih predstava. Ogroman broj Apatinaca nije upoznat sa tim da postoji, a o posećenosti ne vredi govoriti. Posle niza godina, ove godine on nije održan.

Mnogi drugi manji kulturni događaji svedu se na posete onih koji su tu po službenoj dužnosti ili zbog ličnog poznanstva. U centru grada, nasuprot, nađu se i oni koje nikada ne biste nigde naterali.

Nadamo se da razumete u kom pravcu ciljamo. Ovi festivali, i ne samo ovi, već mnogi kulturni događaji bilo kojih dimenzija odvijaju se „među četiri zida“, zatvoreni i svedeni na krug upućenih ljudi. Zašto oni ne bi „izašli na ulicu“.

        Festival uličnih svirača uvek okuplja Novosađane

Počnimo od sitnih stvari, poput likovnih izložbi na čija otvaranja, osim ako umetnik nije iz Apatina, slabo ko dolazi. Šta bi se desilo ako biste morali silom prilika na kulturne događaje naići šetajući ulicom? Bili biste na neki način „naterani“ na njih.

Razmišljajte da li u tome leži ključ za sve zapostavljene vrednosti. Savremeno doba donelo je čoveku sve manje vremena i volje da se natera da negde ode. Ali ako se pojavite pred njim, izbora neće imati.

Novinar, video produkcija

email: nikola@025info.rs
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.