Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPIDEMIJA U ZAJEČARU Osamnaestoro dece inficirano bolešću šaka, stopala i usta

Takozvana bolest šaka, stopala i usta zabeležena je kod 18 mališana u Zaječaru, za svega dve nedelje, zbog čega je proglašena epidemija.

Prvi simptomi javili su se kod šestogodišnjaka, a zatim i kod dece uzrasta četiri godine, ali kako tvrde doktori, nema razloga za paniku jer ozbiljnih poseledica nema.

- Prvih dana osim plikova i bubuljica na dlanovima, tabanima i u ustima, koji mogu da otežaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hodanje, javlja se visoka temeperatura, i do 40 stepeni, zbog čega može da dođe do dehidratacije zbog čega ih i primamo na odeljenje - ističe dr Slavica Vučković za RTV Bor, načelnik Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Boru i napominje da informacija da je u pitanju koksaki virus nije tačna.

U većim grupama, poput obdanišnih, virusna infekcija lako se prenosi prljavim rukama i igračkama koja deca stavljaju i ista, kao i kapljičnim putem. Za ovu bolest ne postoji vakcina, a kako lekari objašnjavaju, mere su preventivne i trebalo bi da se obrati pažnja na ličnu higijenu i dezinfekciju stvari.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osamnaestoro dece u Zaječaru inficirano bolešću šaka, stopala i usta

Izvor: Radio 021, 27.Jul.2016

Takozvana bolest šaka, stopala i usta zabeležena je kod 18 mališana u Zaječaru, za svega dve nedelje, zbog čega je proglašena epidemija...Prvi simptomi javili su se kod šestogodišnjaka, a zatim i kod dece uzrasta četiri godine, ali kako tvrde doktori, nema razloga za paniku jer ozbiljnih posledica...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.