Izvor: Bor030.net, 03.Feb.2017, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Biram koga biram”: Narodni ili partijski poslanik, šta vi mislite?

Građanska inicijativa “Biram koga biram” nastala je kao odgovor na potrebu da se menja izborni zakon i način biranja poslanika. Oni se zalažu da Narodni poslanici u Skupštini javno govore o bitnim pitanjima lokalnih samouprava, koji su prethodno razmatrani u otvorenim razgovorima sa građanima.

Istočna Srbija sa svojih pet aktivističkih timova iz Kladova, Zaječara i Bora učestvuje i pruža podršku ovoj inicijativi. Osim akcija, edukacija, kao i razgovora sa građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << kroz akcije kao što su: “Slatki i gorki kolači”, “Deljenje novogodišnjih čestitki” i slično, timovi aktivno rade na filtriranju specifičnih potreba i izazova svojih lokalnih zajednica. Akcije koje sprovode timovi u Istočnoj Srbiji podstiču omladinski aktivizam i uključivanje građanstva, kako bi na ovaj način dobili priliku da se njihovo pitanje upućeno poslaniku čuje kao što je to bio slučaj na organizovanom događaju “Kafa sa Narodnim poslanikom”, takođe produktom inicijative.

Svi timovi inicijative organizovaće početkom februara (02. do 12.) sinhrnizovane akcije kada će za izdvajanje najvećih i najurgentnijih problema zajednice koristiti metod dotmokratije.

Reč je o uređenom procesu za prioritizaciju ideja kod velikog broja ljudi. Prezentuje se problem i postavlja pitanje. Učesnici čitaju i razmatraju svaku ideju i popunjavaju jednu tačkicu po papiru kako bi zabeležili svoje mišljenje na skali od “snažno slaganje”, “slaganje”, “neutralno”, “neslaganje”, “snažno neslaganje” ili “zbunjenost”. Zatim se potpisuju na svaki papir na kome ispunjavaju tačkice i mogu dodati kratke komentare.

Neki od budućih koraka ove inicijative jeste ogranizovano pozivanje poslanika u gradove Istočne Srbije na razgovor sa građanima o pitanjima njihove lokalne zajednice. Kao rezultat ovih razgovora očekuje se obavezivanje poslanika da će o bitnim pitanjima tih lokalnih zajednica govoriti u Skupštini i na taj način ispuniti svoju dužnost Narodnog poslnika.

Timovi aktivista organizacije Srbija u pokretu već dve godine rade na teritoriji cele Srbije i njenom istočnom delu. Gradove Bor, Zaječar i Majdanpek već je posetila predstava “Demokratija” koju je režirao poznati glumac Zijah Sokolović, a sa ciljem da se ljudima približi ideja demokratije i podigne svest građana o njihovom uticaju na menjanje izbornog sistema. Kako se radi o edukativnom teatru građani su imali priliku da na komičan način saznaju o razvoju demokratije kroz istoriju do današnjice, pritom uviđajući nužnost uključivanja građana u demokrtaske procese.

Inicijativu “Biram koga biram”, u okviru projekta “Stvar izbora” sprovode Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Media i reform centar Niš i Udruženje građana Srbija u pokretu.

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.