Advokati najavili radikalizaciju protesta (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 30.Sep.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati najavili radikalizaciju protesta (VIDEO)

Advokati u Srbiji najavljuju radikalizaciju protesta, pošto pregovori predstavnika Advokatske komore Srbije i ministra Selakovića nisu doveli do kompromisa oko izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu i seta pratećih zakona. Prvog oktobra u 13 sati biće održano veliko protestno okupljanje ispred Palate pravde u Nišu. Njima će se pridružiti i kolege iz Advokatske komore Zaječara.
U svim zemljama u okruženju, >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << kao i u zapadnoevropskim demokratskim društvima, javni beležnici, tj. notari, svoju delatnost obavljaju rame uz rame sa advokatima. U uporednom pravu ne postoji zakonodavstvo koje je isključivo notarima poverilo pravo i nadležnost da sastavljaju i overavaju ugovore o prometu nepokretnosti kao i druge pravne poslove.
Advokati protestuju od 13. septembra, najpre beogradski, a od 17. septembra i u celoj Srbiji, tražeći da se izmeni postojeći zakon o javnom beležništvu. Oni zahtevaju da im se omogući da i dalje sastavljaju i overavaju ugovore, ali i da im se porezi smanje na razumnu meru.
Ministar pravde Nikola Selaković je pismom, od 23. septembra, predložio Advokatskoj komori Srbije da stavi van snage Uputstvo za postupanje tokom obustave rada advokata, ocenivši da je ono protivustavno. Ministarstvo je stoga zatražilo od Vlade RS da taj akt stavi van snage, a pokrenut je i postupak za ocenu ustavnosti ovog akta. Advokati ocenjuju da pismo ministra Selakovića krši odredbu zakona o advokaturi po kojoj je ona samostalna i nezavisna delatnost. Oni smatraju da Uputstvo o postupanju advokata za vreme obustave rada ne može biti predmet ocene ustavnosti. U Osnovnom sudu u Nišu kažu da se ročišta održavaju u onim postupcima gde stranke nemanju pravne zastupnike.
Na zajedničkoj sednici Saveta i Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, 23. septembra, doneta je odluka da se izabrani predstavnici obrate Vladi i premijeru Aleksandru Vučiću, kao i međunarodnim organizacijama radi zaštite interesa građana i advokatske profesije.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.