Zvizdić mora čekati mandatara Vlade FBiH?

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2014, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvizdić mora čekati mandatara Vlade FBiH?

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH Denisa Zvizdića, kandidata SDA, vjerovatno neće imenovati za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve dok na nivou FBiH ne budu ispunjeni uslovi za istovremeno imenovanje mandatara Vlade FBiH.

"Dogovor nas trojice članova Predsjedništva BiH bio je da predsjedavajućeg Savjeta ministara imenujemo tek po okončanju izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, što je uslov i za imenovanje Vlade FBiH. Da li će se ovaj dogovor mijenjati, zavisi od ostale >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dvojice članova, gospode Čovića i Izetbegovića", kazao nam je u petak predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, lider PDP-a, koji sa SDS-om, NDP-om, SDA, HDZ BiH i DF-om čini parlamentarnu većinu na nivou BiH.

 Ivanić je najavio da će u utorak na sjednici Predsjedništva BiH  sa ostalom dvojicom članova, Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ BiH), razgovarati o redu poteza u vezi sa imenovanjem Zvizdića, kojeg potom treba potvrditi Predstavnički dom bh. parlamenta.

"Teško je sada govoriti o datumu i o tome kada bi Predsjedništvo moglo donijeti odluku o imenovanju mandatara", dodao je Ivanić.

Predsjedništvo SDA Zvizdića je u četvrtak kandidovalo za mandatara, a prijedlog njegovog imenovanja još nije stigao u Sekretarijat Predsjedništva BiH.

"Očekujemo da ćemo prijedlog dobiti u ponedjeljak. Nakon toga predloženog kandidata treba da provjere SIPA i Centralna izborna komisija, za šta je rok osam dana. Bez okončanih provjera Predsjedništvo BiH ga ne može imenovati", rečeno nam je u Sekretarijatu Predsjedništva BiH.

S obzirom na to da slijede praznični dani, kažu, u idealnim uslovima i bez političkih uslovljavanja, odluku Predsjedništva BiH o imenovanju Zvizdića možemo očekivati tek u prvoj sedmici januara.

Iz HDZ BiH poručili su da se nije promijenio njihov stav da predsjedavajućeg Vijeća ministara, iako su za to uslovi ispunjeni, ne treba imenovati prije nego što bude konstituisan Dom naroda federalnog parlamenta, koji bira čelnike FBiH. Tek poslije izbora predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta stiču se uslovi za imenovanje premijera i Vlade FBiH.

 "Znate da su samo iz pet županija izabrani izaslanici za Dom naroda Parlamenta FBiH, iz onih županija u kojima HDZ BiH sa HNS-om ima većinu. Oni koji 'požuruju' proceduru imenovanja Vijeća ministara trebalo bi da preuzmu odgovornost za kašnjenje izbora izaslanika u preostalih pet kantona", izjavila je Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ BiH i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma bh. parlamenta.

Ističe da za imenovanje i potvrđivanje Denisa Zvizdića  i Vijeća ministara nije neophodan Dom naroda bh. parlamenta, koji bez federalnog Doma naroda ne može biti konstituisan, ali i tvrdi da bez gornjeg doma Vijeće ministara ne može funkcionisati u punom kapacitetu.

"Parlamentarna većina je nesporna i ne očekujem probleme pri potvrđivanju Zvizdića u Zastupničkom domu, no potrebno je da svi učine sve da se u potpunosti uspostavi vlast i na razini FBiH i na razini BiH", rekla je Krišto.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, podsjeća da je dogovor parlamentarne većine da kandidat ove stranke bude predsjedavajući novog saziva Vijeća ministara.

"Suštinska je sada odluka Predsjedništva BiH o imenovanju Denisa Zvizdića koja, po okončanju neophodnih provjera, može biti donesena do kraja godine. Početkom iduće godine procedura može biti okončana i u parlamentu", ocijenio je Džaferović.

Svjestan je, kaže, zahtjeva nekih stranaka da izvršna vlast na nivou BiH bude imenovana paralelno sa izvršnom vlašću FBiH, a nikako prije toga.

 "Dobro bi bilo da se jedno ne vezuje za drugo. Denis Zvizdić je respektabilan kandidat i za njegovo potvrđivanje, na osnovu dva potpisana sporazuma, postoji parlamentarna većina", naglasio je Džaferović.

Budući da je zadnjih dana bilo varnica u odnosu između SDA i njihovog koalicionog partnera Demokratske fronte, Džaferović kaže da su nesporazumi riješeni razgovorima na najvišem nivou i uvjerava da će Fronta takođe podržati Zvizdića u Predstavničkom domu.

Damir Bećirović, šef Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu bh. parlamenta, svojom izjavom nije dao naslutiti kako će se ponašati kada na dnevni red dođe potvrđivanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"Klub Demokratske fronte zauzeće stav kada bude vrijeme za potvrđivanje predsjedavajućeg Vijeća ministara", kazao je Bećirović.

Denis Zvizdić predsjednik je Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu. U ranijem periodu bio je premijer ovog kantona, te  zastupnik u kantonalnoj skupštini i u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.