Ovu životinju je praktično nemoguće ubiti

Izvor: B92, 25.Jul.2014, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovu životinju je praktično nemoguće ubiti

Ne, nije u pitanju Lernejska hidra, mitološka neman otrovnog zadaha čije glave stalno iznova izrastaju.

Hidra o kojoj je ovde reč je mala, vodena životinja sa pipcima po kojima najviše podseća na morsku sasu. Ali zato ima jednu neverovatnu sposobnost: čak isečena na komade, hidra može u potpunosti da se rekonstruiše, te može da preživi i najekstremnije smrti.

U studiji grupe naučnika sa Kalifornijskog univerziteta, koju prenosi sajt Hitek, ističe se da hidra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema mozak već komandne ćelije koje neprestano šalju signale drugim ćelijama. Zato je važno da glava hidre ostane u jednom komadu.

"Hidri je potrebno svega pet do 20 komandnih ćelija kako bi naredila drugim ćelijama da se grupišu u gomili koja zatim, za manje od četiri dana, ponovo poprimi prvobitni oblik", navode naučnici.

Foto: Pmalkowski/Wikipedia

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Životinja koju je gotovo nemoguće ubiti

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jul.2014

LOS ANĐELES - Ne, nije u pitanju Lernejska hidra, mitološka neman otrovnog zadaha čije glave stalno iznova izrastaju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ovu životinju je praktično nemoguće ubiti!

Izvor: BKTV News, 26.Jul.2014, 11:31

Ne, nije u pitanju Lernejska hidra, mitološka neman otrovnog zadaha čije glave stalno iznova izrastaju.. .Hidra o kojoj je ovde reč je mala, vodena životinja sa pipcima po kojima najviše podseća na morsku sasu. Ali zato ima jednu neverovatnu sposobnost: čak isečena na komade, hidra može u potpunosti...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.