Želite pramenove u kosi: Ovo su prave nijanse za jesen!

Izvor: 011vodič.com, 06.Okt.2015, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želite pramenove u kosi: Ovo su prave nijanse za jesen!

Mnogo je tehnika farbanja kose. Kako se odlučiti za pravu?

Ombre? Balejaž? Bronde? Postoji toliko mnogo frizerskih termina koje se danas koriste, a koji nam svi deluju tako francuski. Niko ne očekuje da ih sve znate i budete upoznati sa svim najnovijim tehnikama kada zakazujete termin za svoje sledeće farbanje. Ali ako naučite bar neke osnovne izraze, moći ćete da kažete frizeru da li želite ombre poput Care Delevingne ili platinastu nijansu Pamele Anderson. >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com <<

Kari Hill, frizerka i kolorista koja sarađuje sa napoznatijim damama u Holivudu, je pokušala da razjasni sve te termine i šta oni znače na konkretnom primeru. Ovo su takođe i najnoviji trendovi za ovu sezonu, među kojima su neke, još uvek ne toliko popularne tehnike bojenja pramenova. Pogledajte koji nam to najnoviji frizerski saveti stižu iz Los Anđelesa i odlučite se za neki od njih ako želite da vaša kosa zasija punim sjajem ove jeseni.

Kosa ofarbana jednom bojom
Ako želite promenu nijanse vaše boje kose, ovo ćete tražiti od svog frizera. Kosa je obojena u jedan ton od korena do vrha. Ovo se takođe koristi i za osnovnu boju. Farbanje jednom bojom je prava stvar za pokrivanje sedih.
Bojenje u dve nijanse
Ovo znači da je kosa ofarbana jednom osnovnom bojom preko koje su naneti pramenovi drugom. Ovakvo bojenje daje prirodniji izgled, ali, iako je dobilo neke negativne kritike tokom godina, ne mora biti štetno za vašu kosu ako je odrađeno profesionalno.
Mali pramenovi napred
Oni se nalaze oko čela i na razdeljku. “Ne moraju da idu dalje od tih nekoliko pramenčića”, objašnjava Kari. Nežni su i neprimetni i odlični za tanku kosu.
Pramenovi u repu
Ako klijent često kosu skluplja u rep, Kari dodaje nekoliko pramenova oko potiljka i na delu kod ušiju. “Dobro je dodati nekoliko ovakvih pramenčića bez da se boji cela kosa jer deluju prirodnije i neopterećujuće”, objašnjava ona. “Kada se podigne kosa, nekoliko svetlijih vlasi se prelivaju preko tamnije nijanse i to deluje veoma prirodno”.
Bronde
Jeste li plavuša ili brineta? Niko ne zna pravi odgovor i zato su frizeri smislili termin za sve one dame koje se nalaze na toj tankoj granici. Kari objašnjava da se kod ovog procesa bojenja na smeđu ili plavu kosu dodaje sloj pramenova.
Balejaž
Kada frizer studiozno prelazi preko svakog pramena blanšom, to je ustvari balejaž tehnika. Mit je da ovaj način rađenja pramenova deluje prirodnije od šatiranja pomoću folije. “Ako je vaš frizer nedovoljno stručan, opet možete dobiti one odsečne pramenove od korena”, kaže Kari i dodaje da po njenom mišljenju, “ako je dobro odrađena, ne bi trebalo da se vidi razlika između pramenova rađenih balejažom i klasičnom tehnikom folijom”.
Niski pramenovi
Ovo je potpuno suprotan proces od prosvetljenja kose. Na vašu kosu se dodaju tamniji pramenovi, obično ispod i oko vrata. “Isto je kao da ste predugo bili na suncu, obično se na vrhu vaše glave jave svetliji pramenovi, dok kosa ispod ostaje tamnija, jer ti delovi nisu bili izloženi suncu”, kaže Kari.
Ruting
Ako vam vreme ne dozvoljava da na svakih 6 nedelja odlazite u frizerski salon, zatražite od frizera da primeni ovu tehniku na korenu vaše kose. “Odrade se svi pramenovi i nijansiranje kose, a onda se na koren nanosi toner ili boja”, objašnjava Kari. “Tako se uklanja kontrast da ne bi bilo velike razlike na tom predelu”.
Krajevi u jarkim bojama
Ova tehnika je jedan od najekstremnijih oblika ombrea. Postoji jasno vidljiva razlika između svetlije i tamnjije nijasne, odnosno linija gde se završava jedna, a počinje druga boja. Ovakvi krajevi naročito su pogodni za neke jarke boje, u roze ili plavim tonovima.
Ombre
Ovaj trend bojenja kose nikad neće prestati da bude popularan. Svakog leta milioni žena se odlučuju za dašak sunca u kosi ovim putem jer su ovakvi pramenovi veoma laki i za održavanje i izgledaju veoma prirodno, naročito na brinetama koje samo krajeve ofarbaju u svetluju nijansu.
Sombre
Kari je sombe, odnosno nešto suptilniji ombre, objasnila kao “brak između klasičnog ombrea i sitnih pramenova oko lica”. Od korena ide nekoliko svetlijih vlasi, ali je opet većina svetlih pramenova nalazi na krajevima.
Kornjačasti pramenovi
“Oni su naglašenijih od sombrea, ali su manje ombre od ombrea”, objašnjava pomalo nejasno Kari. To ustvari znači da dodajte gušće pramenove pri vrhu i dobijate suptilniji ombre. Za brinete je najbolje da se pramenovi boje u zlatne tonove, odnosno boju meda, karamele i bakra.
Sunđerasti pramenovi
To su i bukvalno pramenovi rađeni sunđerom. Ovaj trend, iako relativno nov, polako osvaja svet. “To je neka vrsta slikanja po kosi. Boju nanesete na sunđer i njime lagano tapkate po površini dlake, bez da ona prodire u vlas”, objašnjava Kari. Postiže se efekat prosvetljene kose koja je tek delimično obojena.
Oskidacija
Ako vam kosa ne izgleda sveže i ako je vreme za obnavljanje boje, to je verovatno rezultat oksidacije. I nisu samo plavuše te kojima se ovaj proces događa, već pogađa i brinete i crvenokose. “Ljudi misle da se oksidacija javlja od sunca, ali je ustvari rezultat teške vode iz slavine, šampona, regeneratora”, objašnjava Kari i dodaje: “Trajna boja po pravilu ima svoj rok trajanja. Posle četiri nedelje kada boja počinje da bledi, zakažite tretman u salonu da bi ulonili posledice oksidacije”.
Izvor: Popsugar.com

#savršena
The post Želite pramenove u kosi: Ovo su prave nijanse za jesen! appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.