Zašto Kinezi kupuju magarce?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2016, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Kinezi kupuju magarce?

Magareća koža proizvodi želatin koji je ključni sastojak jednog od omiljenih kineskih tradicionalnih lekova "ejiao", a koristi se za lečenje mnogih bolesti od prehlade pa do nesanice.

S obzirom na to da se Kina, kao ekonomska sila, okreće prema naprednoj industriji, koja je daleko od tradicionalne poljoprivrede, u zemlji je uzgajanje magaraca u padu, i sve je manje grla. Državne statistike pokazuju da je broj pao sa 11 na 6 miliona u poslednje dve godine.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi poravila tu statistiku Kina sada sve više traži izlaz u Africi i uvozi magarce iz zemalja širom kontinenta. Međutim, cvetanje te trgovine sprečava nekoliko stvari.

Niger je poslednja u nizu afričkih država koja je, nakon porasta izvoza u Kinu, zabranila prodaju.

Vladini zvaničnici su saopštili da je 80.000 životinja prodato tokom ove godine, u poređenju sa 27.000 u 2015. godine, tako da su upozorili da će se magareća populacija desetkovati ako se nastave ovakvi trendovi.

U avgustu, Burkina Faso je preduzela isti korak, nakon što je 45.000 magaraca zaklano za šest meseci, od ukupne populacije od 1,4 miliona. U oba slučaja, skočila je vrednost magaraca pa je došlo i priliva deviza. Međutim, i to je imalo svoju cenu.

https://t.co/VA5rlXTgxm— Kariûki (@fkariuki) September 30, 2016

Osim što je manje magaraca, nova industrija izazvala je ekološke i ekonomske probleme. Širenje klanica izazvalo je reakciju. u selu Balo u Burkini Faso, lokalni farmeri su navodno napali i zatvorili klanicu u znak protesta zbog krvi i iznutrica koje su se izlivale u njihove zalihe vode. Magareći bum privukao je i poljoprivrednike koji su se bavili drugim granama, što je rezultiralo inflacijom.

- U Nigeru i Burkini Faso rastuća vrednost magareće kože i mesa stvorila je inflatorni uticaj na druge sektore - rekao je doktor Emanuel Igbinoba.

- Cena ostalih životinja porasla je zbog magaraca, a ne zato što je postojala potražnja za tim životinjama, što je izazvalo neravnotežu u privredi - kazao je.

Zemlje izvoznice nemaju odgovarajuće propise, kaže Erik Olander koji trenutno radi na tome da se ta praksa promeni.

- Kao i kod druge stoke, obim potražnje u Kini je često toliki da brzo iscrpi bilo koji izvor snabdevanja - kaže on i dodaje da bi države koje trguju s Kinom morale da regulišu tu trgovinu tako da ne idu na štetu sopstvenom narodu.

 - Kineski veliki apetit za magarcima stvara prilike za izvoznike, ako pomno planiraju,” navodi Igbinoba.

Prema njegovim rečima ukoliko bi se afričke države dobro organizovale i napravile resurse, kao što su klanice, ukoliko obuče ljude...magarac može biti važan izvor prihoda.

Burkina je najavila planove kako će da reguliše prodaju magaraca, ali će se suočiti s konkurencijom kontinentalnih rivala.

Velike privrede poput Kenije i Južne Afrike postepeno povećavaju svoje objekte kako bi mogli ispuniti kinesku potražnju, a crno tržište takođe cveta širom kontinenta.

Kineska potražnja će, kako se očekuje, porasti sa rastućom potrošačkom klasom koja je spremna da plati za luksuzne proizvode poput “eijaa”.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.