Zagreb, Skopje i Beograd u projektu za promociju regionalne dizajn scene

Izvor: Press, 27.Nov.2014, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb, Skopje i Beograd u projektu za promociju regionalne dizajn scene

Balkanska dizajnerska mreža (Balkan Design Network) inovativna je platforma koju su osnovali Hrvatsko dizajnersko društvo iz Zagreba, Public Room iz Skopja i Mikser organizacija iz Beograda
Ideja ove platforme je da pruži stratešku podršku razvoju i promociji balkanskog dizajna, kako u regiji, tako i na europskom,zatim i na međunarodnom nivou . Takođe, aktivnosti Mreže će biti usmerene na podizanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sviesti o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja te na promovisanje vrednosti dizajna uopšte.

Nastala kao reakcija na nepovoljnu klimu za razvoj kreativnih delatnosti na Balkanu, od prerano prekinutog procesa modernizacije, nestabilne političke situacije, stihijske tranzicije do nepostojanja stimulativne poslovne politike prema lokalnim proizvođačima, Balkanska dizajnerska mreža poziva stručnjake: dizajnere svih profila, dizajnerske organizacije, formalne i neformalne obrazovne institucije, kompanije i razvojne agencije da svoja iskustva, koja proističu iz sličnih turbulentnih povesnih okolnosti, stalnih ekonomskih ograničenja i sveprisutnog osećaja nedostatka egzistencijalnih perspektiva, udruže i uz novoformiranu otvorenu platformu usmere k proaktivnom menjanju stvarnosti na Balkanu.


Osim već etabliranog takmičenja mladih dizajnera i regionalne gostujuće izložbe, Balkanska dizajnerska mreža od ove će godine mladim balkanskim dizajnerima ponuditi mogućnost profesionalnog usavršavanja i daleko veću međunarodnu vidljivost na relevantnim manifestacijama, uz gostovanje samih dizajnera, intenzivne edukativne aktivnosti, radionice i praksu u uspešnim kompanijama u regiji, kao što su višestruko nagrađivani proizvođač nameštaja Prostoria/Kvadra iz Hrvatske i srpski lider u proizvodnji rasvete, firma Buck, dobitnik prestižnih europskih nagrada za dizajn.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.