ZADIVLJUJUĆE: Ovako izgleda površina Saturnovog meseca Titana (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 22.Nov.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZADIVLJUJUĆE: Ovako izgleda površina Saturnovog meseca Titana (FOTO)

Fotografiju je napravila letelica po imenu Kasini u avgustu, i ovo je prvi put da je uslikan odsjaj sunčevih zraka na površini ovog Saturnovog meseca

Nove fotografije NASA pokazuju najveći Saturnov mesec, Titan i njegovu površinu.

Tačnije, na fotografiji se vidi odsjaj Sunca na površini polarnog mora sa Titana, i ovo je poslednja fotografija u četvorogodišnjoj misiji koja istražuje Saturnov sistem. Fotografiju je napravila letelica po imenu Kasini >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u avgustu, i ovo je prvi put da je uslikan odsjaj sunčevih zraka na površini ovog Saturnovog meseca.

Ova glatka refleksija, poznata i kao “spekularna tačka” nalazi se na jugu Krakenovog mora, najvećeg mora na Titanu.

Foto: NASA

Područje koje se vidi desno od odsjaja Sunca pokriva ceo lavirint kanala koji povezuje Krakenovo more sa još jednim velikim morem na Titanu, Ligejinim morem. Ligejino more je na svom severnom delu delimično pokriveno svetlim kompleksom oblaka, koji su sačinjeni od tečnog metana, piše NASA.

Titan je jedino poznato nebesko telo u Sunčevom sistemu koje ima vodenu površinu, kao i Zemlja. Naučnici smatraju da u istraživanju ovog Saturnovog meseca leže odgovori na pitanja kako je planeta Zemlja od primitivne planete postala planeta na kojoj je nastao život.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

ZADIVLJUJUCE-Ovako-izgleda-povrsina-Saturnovog-meseca-Titana

Izvor: medio.rs, 22.Nov.2014

Fotografiju je napravila letelica po imenu Kasini u avgustu, i ovo je prvi put da je uslikan odsjaj sunčevih zraka na površini ovog Saturnovog meseca...Nove fotografije NASA pokazuju najveći Saturnov mesec, Titan i njegovu površinu...Tačnije, na fotografiji se vidi odsjaj Sunca na površini...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.