Velike količine žive pronađene ispod meksičkih piramida mogle bi da otkriju kraljevu grobnicu

Izvor: Blic, 25.Apr.2015, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike količine žive pronađene ispod meksičkih piramida mogle bi da otkriju kraljevu grobnicu

Istraživači su izjavili da su otkrili velike količine žive ispod ostataka grada Teotivakan. U potrazi za tragovima koji bi ih odveli do grobnica drevnih astečkih kraljeva, otkrili su ovu materiju koja može da ukazuje da se baš tu nalazi ono za čim tragaju.

Meksički istraživač Serhio Gomes, objavio je da se ispod najveće piramide u Teotivakanu, takozvane Piramide pernate zmije, najverovatnije krije podzemna grobnica, a možda i nešto više.

Gomes je proveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šest godina polako kopajući tunel koji se posle 1800 godina otvorio 2003. godine. On je sa drugim istraživačima pronašao tri podzemne sobe i tunel skoro 18 metara ispod zemlje. Na ulazu u ove odaje, pronašli su čudne artefakte: statue od žada, ostatke jaguara i kutiju punu gumenih loptica i školjki.

Boreći se sa užasnom vlagom, malo po malo otkrili su živu, izuzetno toksičnu materiju po ljude. Iako se još uvek ne zna čemu je služila starosedeocima prostora današnjeg Meksika, živu su pronašli i na drugim ostacima drevnih gradova Maja i Olmeka.

Po Gomesu, živa je najverovatnije simbolizovala podzemnu reku ili jezero zbog odsjaja koji ima kao materija, slično kao mitološka reka Stiks.

Arheolozi smatraju da je scintilacija oduševljavala ove drevne narode i da su je smatrali magičnom, te su najverovatnije upotrebljavali živu u ritualne ili simbolične svrhe.

Otkrivanje grobnice kralja Asteka bi mogao da reši misteriju kako je vođen Teotivakan, kao i kako je tek tako izbrisana čitava civilizacija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.