VIDEO: Jača od tragedije: Umjetnica nastavila stvarati slike ustima!

Izvor: Cafe.ba, 24.Okt.2014, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Jača od tragedije: Umjetnica nastavila stvarati slike ustima!

Američku umjetnicu Mariam Pare 1996. godine pogodio je zalutali metak te ju je učinio kvadriplegičarom. Ipak, nastavila je slikati te od svojih djela zarađivati...

Američku umjetnicu Mariam Pare (38) 1996. godina zadesila je tragedija. Pogodio ju je zalutali metak uslijed obračuna bandi, te ju je zauvijek učinio kvadriplegičarom jer joj je ozlijedio leđnu moždinu.

Unatoč tome što je ostala bez mogućnosti da se služi rukama i nogama, čelična volja pomogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je Pare da se nastavi baviti onim što je oduvijek najviše voljela - slikanjem - te danas svoja djela stvara pomoću usta.



Pare često ističe da i nije imala nekog izbora nego nekako nastaviti slikati jer to obožava, pa dodaje da se kistom naučila ponovo služiti tijekom okupacijske terapije.

Danas slika tako što kist nježno drži zubima, pa pomiče glavu u željenom smjeru sve dok ne završi rad.



Od svojih djela i živi, a zarađuje tako što prima mjesečnu stipendiju od organizacije Mouth Foot painting Artist koja po cijelom svijetu zastupa njezine radove.

Jedan je od njih ovaj tjedan dobila priliku i predstaviti glumcu Piercu Brosnanu, njoj omiljenom Jamesu Bondu, na čijem je portretu predano radila.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.