Uhapšen funkcioner DS Borislav Novaković

Izvor: Prva.rs, 28.Nov.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen funkcioner DS Borislav Novaković

Oni su osumnjičeni, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnji poslova za izvršenje više krivičnih dela kojima su omogućili preduzeću "Borovica transport" protivpravno sticanje imovinske koristi od četiri miliona evra.

"Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu uhapšen je B.N. bivše odgovorno lice JP Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu i M.D. bivše v.d. odgovorno lice JP Zavoda za izgradnju grada , zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu", saopštio je MUP.

"Osumnjičeni B.N. suprotno izveštaju komisije, doneo je Odluku kojom je priznao kvalifikaciju "Borovica transport" u prvoj fazi restriktivnog postupka 2009. godine". navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "M.D. osumnjičena da je izdavala naloge službama Zavoda da pripreme dokumentaciju, znajući da nije u skladu sa zakonom"
"Na taj način su osumnjičeni nezakonito omogućili sticanje kvalifikacije "Borovica transport" za učestvovanje u drugoj fazi restriktivnog postupka", navodi MUP.

Ukazuje se i da je "na osnovu toga, osumnjičeni B.N. u toku 2011. , zaključio dva ugovora sa navedenim pravnim licem, iako je znao da ne ispunjava uslove za izvođenje radova na poslednjoj deonici izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu". 
"Osumnjičena M.D. je izvršila radnje pripreme trebovanja sredstava za avansno plaćanje, znajući da za takvo trebovanje nije postojao pravni osnov - nije dostavljena druga potrebna bankarska garancija za dobro izvršenje posla", dodaje MUP.

U saopštenju se navodi i da su oni "tako "Borovica transport" omogućili korist u smislu nezakonitog uvođenja u posao".
"Uhapšeni su i: D.Ž. odgovorno lice JP Zavoda za izgradnju grada i Z.B. bivše odgovorno lice Zavoda, zbog postojanja osnova sumnje da su, u toku 2012. , izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju", dodaje MUP.

Navodi se da je "osumnjičeni Z.B. podstrekao D.Ž. da ne izvrši aktiviranje bankarskih garancija za obezbeđenje avansa pre isteka roka važnosti, s obzirom da "Borovica transport" nije ispunio ugovorne obaveze i prestao je da izvodi radove".
"Na ovaj način su osumnjičeni pribavili imovinsku korist "Borovica transport" na štetu budžeta grada Novog Sada u ukupnom iznosu od 4.000.000 evra", dodaje se u saopštenju.

Pripadnici MUP-a u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, nastavljaju provere "vezane za sprovođenje javnih nabavki Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu i ostalih javnih preduzeća".

Novaković je danas u Beogradu, sa portparolkom DS Aleksandrom Jerkov trebalo da govori na strančkoj koinferenciji za mediji, ali je iz DS saopšteno da je ta konferencija otkazana.

Novaković i još nekoliko osoba bili su uhapšeni i septembra prošle godine zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela u vezi građevionskog zemljsista, a kojima su oštetili novosadski budžet za 1,3 miliona evra.

Novaković je bio u pritvoru od 24. septembra do 19. novembra 2013. sa još sedam osoba među kojima i vlasnik Mesne industrije "Matijević" Novi Sad "Petar Matijević. 

Pritvor im je ukinut odlukom Vanraspravnog veća Višeg suda u Novom Sadu. 

Direktor policije Milorad Veljović je tada objasnio da su oni lišeni slobode zbog toga što su odgovorna lica u Zavodu za izgradnju Novog Sada u dogovoru sa vlasnicima privatnih preduzeća vršila nelegalnu prenamenu građevinskog zemljišta,

Veljović je tada rekao Tanjug da je tom prenamenom omogućeno građenje objekata koji nisu predviđeni na spornoj lokaciji i povećanje kvadrature izgrađenih objekata.
 
Novosadski DS: Hapšenje Borislava Novakovića politički čin
NOVI SAD - Predsednik Gradskog odbora DS u Novom Sadu Veljko Krstonošić izjavio je danas da hapšenje funkcionera te stranke Borislava Novakovića predstavlja politički čin.

Krstonošić je novinarima u Skupštini grada Novog Sada rekao da je hapšenje Novakovića predstavlja pokušaj slabljenja političkih oponenata.

"Borislav Novaković je već bio u pritvoru dva meseca pre godinu dana i nikakva optužnica nije podignuta. To je i najveći dokaz da se i u ovom slučaju radi o političkom hapšenju", rekaoa je on.

Prema njegovim rečima, Novaković je uhapšen zbog nečeg što nije uradio i ovo nema nikakve veze sa pravdom.

On je dodao i da aktuelna vlast štiti svoje koalicione partnere i svoje kadrove na svim nivoima vlasti.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Radisavljević: Saslušanje Novakovića planirano za danas

Izvor: Press, 28.Nov.2014

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je danas Tanjugu da je policija privela nekoliko osoba među kojima i bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu Borislava Novakovića zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.