Uginuo jedan od poslednjih belih nosoroga

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jul.2015, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uginuo jedan od poslednjih belih nosoroga

Vrsta, koja je do prošle jeseni brojala šest članova, nedavno je svedena na četiri, kada je uginuo beli nosorog iz češkog zoološkog vrta.

Nabir, 31-godišnja ženka, uginula je u istom zoo vrtu u kojem je rođena.

Ona nije uspela da ostavi potomstvo zbog cisti na materici, od kojih je na kraju i stradala, prenosi “Newser”.

- Njena smrt simbol je katastrofalnog pada populacije belih nosoroga zbog ljudske pohlepe. Njena vrsta na samoj je ivici egzistencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << - izjavio je direktor zoološkog vrta.

Preostale tri ženke vrlo su stare, tako da ni one na svet nikada neće doneti mladunčad, a poslednji mužjak belog nosoroga trenutno se nalazi u rezervatu u Keniji, gde su propali poslednji pokušaji da se vrsta produži veštačkim putem.

Ipak, zoo vrt u San Dijegu još uvek nije odustao od ove misije, pa trenutno radi na sakupljanju genetskog materijala kako bi genom belog nosoroga ostao sačuvan.

Češki zoološki vrt takođe je nakon Nabirine smrti uklonio njen zdravi jajnik, nadajući se da će jajne ćelije moći da implantira u bliskog rođaka belog nosoroga – južnog belog nosoroga.

Naučnici, međutim, još uvek nisu razvili uspešan metod vantelesne oplodnje belih nosoroga.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.