UBIJA ZA SAT VREMENA Idilično jezero u Rusiji zapravo je najopasnije mesto na svetu

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBIJA ZA SAT VREMENA Idilično jezero u Rusiji zapravo je najopasnije mesto na svetu

Jezero Karačaj, koje se nalazi na jugu planina Ural, najopasnije je mesto na svetu. Za manje od sat vremena u blizini ovog jezera možete da primite smrtonosnu dozu radijacije.

Beautiful Lake Karachay, Russia is so #polluted, #contaminated that 1 hour on its shores could mean certain death. pic.twitter.com/zOgd8CMoVX

Tokom četrdesetih godina prošlog veka, Majak, ruska tajna fabrika za izradu nuklearnog oružja, napravljena je za izradu plutonijuma za sovjetski projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << atomskih bombi.

Ovu fabriku ruska vlada je vešto krila, a tek 50 godina kasnije ju je Boris Jeljcin proglasio otvorenom regijom. Kada se za to saznalo, zapadni naučnici koji su došli do ove regije proglasili su ovo prelepo jezero najzagađenijim mestom na svetu. A to je i dalje.

Pošto je postalo mesto za ispuštanje radioaktivnog otpada, ne samo što je samo jezero postalo zagađeno, već i okolna mesta, vazduh i voda. Zabeležen je porast obolelih od raka za 21 procenat, 25 odsto više dece se rađalo sa nekim defektom, a 41 odsto više ljudi dobilo je laukemiju.

Zato je oblast oko ovog jezera potpuno zatvorena za posetioce, jer bi samo približavanje njemu moglo da ubije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opasno po život: Idilično jezero u Rusiji je najopasnije na svetu

Izvor: B92, 01.Sep.2015, 10:15

Jezero Karačaj, koje se nalazi na jugu planina Ural, najopasnije je mesto na svetu. Za manje od sat vremena u blizini ovog jezera možete da primite smrtonosnu dozu radijacije..."Majak" ruska tajna fabrika za izradu nuklearnog oružja, tokom četrdesetih godina prošlog veka, napravljena je za izgradnju...

Nastavak na B92...

Pogledajte najsmrtonosnije jezero na svijetu!

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2015

Jezero Karačaj, koje se nalazi na jugu planina Ural, najopasnije je mjesto na svijetu. Za manje od sat vremena u blizini ovog jezera možete da primite smrtonosnu dozu radijacije!.."Majak" ruska tajna fabrika za izradu nuklearnog oružja, tokom četrdesetih godina prošlog vijeka, napravljena je za...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.