U Zastavi oružje od jutros i finansijska i poreska policija

Izvor: Prva.rs, 22.Dec.2014, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zastavi oružje od jutros i finansijska i poreska policija

On je rekao da dolazak finansijske i poreske inspekcije vidi kao jednu vrstu pritiska na sindikat koji se javno oglasio da je protiv promene menadžmenta u trenutku kada fabrika dobro posluje i ima vredne izvozne ugovore.

Ilić je rekao "da je fabrika Zastava oružje starija od svih Nadzornih odbora i ministara i da su se u njoj promenile mnoge vlade, pa će se promeniti i ova".
"Mi čekamo dan kada će doći neko ko će raditi u interesu fabrike i ko će investirati jer fabrika >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << je zlatan rudnik i izvoizno je orijentisana", rekao je Ilić.

Radnici fabrike su i dalje u sali Upravne zgrade, kao i u holu, gde čekaju dolazak Nadzornog odbora, koji treba i zvanično da postavi novoizabranog direktora fabrike "Zastava oružje" penzionisani oficira Vojske Srbije Milojka Brzakovića.

Radnici traže sastanak sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem kako bi im saopštio jasan stav o budućnosti fabrike jer novoizabrani direktor, kako tvrdi Ilić, nije ponudio plan i program rukovođenja fabrikom.

Ilić smatra i da promena menadžmenta u trenutku kada imaju ugovore o izvozu vredne 70 miliona dolara može da destabilizuje poslovanje fabrike.

Pripadnici policije od jutros su u fabrici "Zastava oružje" u Kragujevcu, a niko od nadležnih nije želeo Tanjugu da kaže zbog čega je policija tu.

Zaposleni su Tanjugu rekli da su jutros oko šest sati zatekli pripadnike policije na nekoliko ulaza u fabrički krug, kao i ispred Upravne zgrade, a incidenata nije bilo.

Direktor Rade Gromović, koga je u subotu Nadležni odbor razrešio, u telefonskoj izjavi Tanjugu rekao je da ne zna zbog čega je policija u fabrici i dodao da je izbor novog rukovodstva obavljen po zakonskoj proceduri.
 
Radnici napustili upravnu zgradu Zastave oružje
Radnici fabrike "Zastava oružje" u Kragujevcu napustili su večeras oko 17 sati upravnu zgradu fabrike u koju su ušli jutros, nezadovoljni zbog promena u menadžmentu.

"Radnici su odlučili da ne preduzimaju nikave sindikalne aktivnosti jer je ministar odbrane Bratisalv Gašić danas dao čvrste garancije da će fabrika funkcionisati, da će bti realizovan socijani program, investiraće se u opremu, a i dosadašnji direktor Rade Gromović prihvatio je da ostane u menadžmentu", rekao je Tanjugu predsednik sindikalne organizacije "Zastava oružje" Dragan Ilić.

 
Gašić: Zastava oružje može da ostvari zavidne rezultate
Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u Kragujevcu da je novi direktor "Zastava oružja" Milojko Brzaković izabran po zakonskoj proceduri i da ta fabrika u narednoj godini može da ostvari zavidne rezultate, jer ima svu podršku resornog Ministarstva.

"Konkurs za novog direktora raspisan je pre dva meseca jer je istekao mandat direktoru Radetu Gromoviću", rekao je ministar i naglasio da je na današnjem sastanku sa predstavnicima sindikata postignut dogovor da Gromović ostane u fabrici i obavlja funkciju izvršnog direktora.

Gašić je istakao da fabrika od pre dva meseca redovno isplaćuje poreze i doprinose, kao i da će država učiniti sve da se konvertuju dugovanja fabrike iz ranijeg perioda u iznosu od 12,5 milijardi dinara, zbog kojih je i najveći dužnik u državi.
"U 2015. godini plan je da zajednički realizujemo socijalni program, kako bi se zaposlili mladi ljudi jer fabrika ima stariji kadar", rekao je Gašić.

Na pitanje novinara zbog čega su poreska i finansijska policija u fabrici, Gašić je odgovorio da su u prethodna dva meseca bezbednosnim službama stigle razne krivične prijave, kao i, kako je rekao, "razne špekulacije protiv direktora koje ne vole".

Upitan kada će novi direktor stupiti na dužnost, ministar je odgovorio da je na Nadzornom odboru da sprovede svoju odluku.

Razrešeni direktor Gromović novinarima je izjavio da "je prihvatio molbu ministra da ostane u fabrici".
"Najveći interes fabrike, koja postoji 161 godini, je da živi i u buduće", rekao je Gromović i dodao da će pomoći generalnom direktoru.

Naglašavajući da fabrika ima oko 2.200 radnika, kao i brojne kooperante, Gromović je rekao da radnici ne treba da brinu jer fabrika ima dovoljno ugovora o izvozu i da treba razmišljati o investicijama, opremi i mladim kadrovima.

Predsednik sindikalne organizacije "Zastava oružje" Dragan Ilić izjavio je novinarima da na sastanku sa ministrom nisu dobijeni odgovori zbog čega je neophodna promena menadžmenta u ovom trenutku.
"Ministar je rekao da treba da dođe do promena", rekao je Ilić novinarima.

On je naveo da je ministar obećao punu podršku u isplati zarada, investicijama i podmlađivanju fabrike.
"O konačnom stavu radnika i da li ćemo nešto preduzeti saopštićemo pošto obavestimo sve radnike o rezultatima sastanka sa ministrom", naveo je Ilić.

Sastanku je prisustvovao i novoimenovani direktor Milojko Brzaković koji je rekao da je 17 godina radio u toj fabrici kao konstruktor projektant i da je tri godine bio direktor direkcije proizvodnje posle čega je imenovan za tehničkog direktora remontnog zavoda, gde je ostao do penzionisanja.

Upitan o planovima preduzeća, Brzaković je rekao da će raditi na iznalaženju novih ugovora, opremanju fabrike, novim kadrovima i smanjenju troškova proizvodnje.

"Moramo shvatiti da se moramo menjati i zagovornik sam promena koje idu samo na bolje", rekao je Brzaković i dodao da mu je cilj da poboljša funkcionisanje fabrike.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.