U Srbiji nema ebole, formiranje timova za brzo reagovanje

Izvor: Prva.rs, 24.Okt.2014, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nema ebole, formiranje timova za brzo reagovanje

Predsednik Republičkog štaba i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da je potrebno da Ministarstvo zdravlja u koordinaciji sa drugim ministarstvima i Sektorom za vanredne situacije napravi preporuke o postupanju i merama koje treba preduzeti u slučaju pojave ebole na našem području.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj te bolesti i >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << da Ministarstvo poštuje sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Prema njegovim rečima vrši se pojačan nadzor na graničnim prelazima i edukacija medicinskog kadra kako bi ono pravovremeno reagovalo u slučaju pojave bolesti.

Na sednici štaba razmatrano je i pitanje uvršćivanja programa edukacije učenika osnovnih i srednjih škola za postupanje u vanrednim situacijama.

Zaključeno je da je potrebno da Ministarstvo prosvete u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima, hitno krene u proceduru izmene postojećih nastavnih programa kako bi oblast zaštite i spasavanja stanovništva u vanrednim situacijama postala deo obrazovnog sistema Srbije.

Predsednik štaba ministar Stefanović istakao je da je neophodno da se otpočne sa procedurom, kako bi se do naredne školske godine ta oblast uvrstila u nastavni program.

"Mi ne tražimo da to bude neki novi predmet, niti da se izdvajaju neka dodatna sredstva za to, već da se u postojeće predmete ubace komponente edukacije deca na polju zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama", rekao je Stefanović.

Republički štab doneo je i odluku o ukidanju vanredne sitiacije u opštinama Ljubovija i Obrenovac, dok vanredna situacija ostaje na snazi u Krupnju, Bajinoj Bašti i Malom Zvorniku.

Na sednici štaba bili su prisutni i ministri Ivica Dačić, Kori Udovički, Aleksandar Antić i Velimir Ilić.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Formiraju se timovi za slučaj pojave zaraženih ebolom

Izvor: Studio B, 24.Okt.2014

U Srbiji nisu zabeleženi slučajevi zaraženih ebolom ali će biti formirani timovi koji će biti spremni da reaguju ukoliko se takav slučaj pojavi, konstatovano je na današnjoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije...Kako je saopšteno, predsednik Republičkog štaba i ministar unutrašnjih...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.